LARIX
  • Mapa strony
  • Twoje konto
  • Nowe konto

  • Koszyk: 0 produkt produkty (pusty)
  • Twoje konto

Zaloguj

Koszyk    

0 produkty produkt jest pusty

Brak produktów

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Kategorie

  • NOWOŚCI
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • Preparaty dla zwierząt
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
    • Preparaty na pasożyty
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Architektura
    • Architektura wnętrz
    • Architektura krajobrazu
    • Projektowanie ogrodów
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Ekologia i ochrona środowiska
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
  • Ekonomia i Prawo
    • BHP i PPOŻ
    • Ekonomia, biznes
    • Finanse i rachunkowość
    • Prawo administracyjne
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo pracy
    • Unia Europejska
    • Transport i logistyka
  • Jeździectwo
  • Plansze dydaktyczne
    • Plansze dla dzieci
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Biologia
    • Botanika
    • Zoologia
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Historia
    • Historia literatury
    • Język angielski
    • Język niemiecki
  • Podręczniki
    • Książki dla nauczyciela
    • Podręczniki akademickie
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Pomoce dydaktyczne
    • Szkoły ponadgimnazjalne Liceum/Technikum/ZSZ
      • Liceum/Technikum - podręczniki zawodowe
      • Liceum/Technikum - podręczniki ogólnokształcące
      • ZSZ Zawodowa - podręczniki zawodowe
    • Szkoła podstawowa i gimnazjum
      • Szkoła podstawowa klasa 1-3
      • Szkoła podstawowa klasa 4-6
      • Gimnazjum
  • Technologia żywności
    • Biotechnologia i technologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Mikrobiologia żywności
    • Toksykologia żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Żywieinie i dietetyka
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Kuchnia
    • Nalewki, wina i inne trunki
  • Biologia
    • Botanika
    • Biologia ogólna
    • Fizjologia i biochemia
    • Genetyka
    • Immunologia, Alergologia
    • Mikrobiologia
    • Zoologia
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Tematyka leśna
  • Łowiectwo
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Chemia
    • Fizyka i biofizyka
    • Geodezja
    • Hydrologia
    • Informatyka
    • Matematyka
    • Meteorologia
  • Tematyka rolnicza
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Ogrodnictwo
      • Sadownictwo
      • Warzywnictwo
    • Rośliny ozdobne
    • Rośliny pokojowe
    • Rolnictwo
      • Agrobiznes
      • Gleboznawstwo
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Uprawa roli i roślin
    • Zioła
    • Zwierzęta
      • Drób
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Hodowle amatorskie
      • Owady
      • Ptaki
      • Żywienie i paszoznawstwo
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Hotelarstwo i turystyka
    • Mapy, atlasy
    • Przewodniki turystyczne
  • Weterynaria
    • Książki weterynaryjne
    • Poradniki o kotach
    • Poradniki o psach
    • Preparaty witaminowe
  • Pozostałe publikacje
    • Albumy
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Kalendarze
    • Kosmetologia
    • Książki medyczne
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Literatura popularnonaukowa
    • Poradniki różne
    • Inne książki
Strona główna > Weterynaria>Książki weterynaryjne>Chirurgia małych zwierząt Tom 1

Chirurgia małych zwierząt Tom 1

Chirurgia małych zwierząt Tom 1 Powiększ

Anuluj Wszystkie zdjęcia

  • Udostępnij na Facebook
  • Usuń ten produkt z moich ulubionych
  • Dodaj ten produkt do moich ulubionych
  • Drukuj
  • Inne towary tego wydawnictwa / producenta

Autor: Theresa Welch Fossum
Wydawca: Elsevier Urban & Partner
Rok wydania: 2014
Wydanie: wyd. II polskie, red. Zdzisław Kiełbowicz
Stron: 632
Format: 225 x280 mm
Oprawa: twarda
ISBN: 978-83-7609-964-4

Więcej szczegółów

Ten produkt nie jest sprzedawany pojedynczo. Musisz wybrać conajmniej 1 sztuk tego produktu.

Ostatnie sztuki!

179,00 zł

cena po rabacie

-20,00 zł

199,00 zł

  • Więcej informacji

Bezdyskusyjny bestseller światowej listy podręczników z zakresu weterynarii. Jest to książka, z której korzysta się latami, w miarę praktyki i nabywania doświadczenia wybierając rozdziały dotyczące coraz bardziej zaawansowanych technik i procedur. Podręcznik jest podzielony na pięć części: Podstawy chirurgii, Endoskopia, Chirurgia tkanek miękkich, Ortopedia oraz Neurochirurgia. W rozdziale dotyczącym podstawowych zasad chirurgii wyczerpująco omówiono rodzaje szwów chirurgicznych, opiekę przed- i pooperacyjną, wytyczne antybiotykoterapii profilaktycznej i leczniczej, analgezję i postępowanie żywieniowe.

Następne rozdziały dostarczają szczegółowych wskazówek dotyczących najczęściej przeprowadzanych zabiegów, jak kastracja i sterylizacja, a także bardziej specjalistycznych procedur, jak kraniotomia, lobektomia, chirurgia oka oraz zabiegi mało inwazyjne. Nowatorskim i bardzo przydatnym pomysłem jest umieszczenie zgadnień anestezjologicznych w rozdziałach dotyczących przeprowadzania określonych zabiegów.

W podręczniku umieszczono ponad 1500 kolorowych rycin, w tym doskonałej jakości fotografie i rysunki przeprowadzające czytelnika krok po kroku przez poszczególne procedury-od uzyskania dostępu aż do założenia końcowych szwów.

Książka jest napisana przez lekarzy-praktyków dla lekarzy-praktyków i mamy nadzieję, że zdobędzie uznanie wśród lekarzy weterynarii i studentów poszukujących nowoczesnego i aktualnego podręcznika chirurgii na najwyższym poziomie edytorskim.


Spis treści:

Przedmowa

Przedmowa do II wydania polskiego
 

I. OGÓLNE ZASADY W CHIRURGII

  1. Zasady aseptyki w chirurgii
  2. Sterylizacja i dezynfekcja
  3. Infrastruktura i personel oddziałów chirurgicznych
  4. Opieka przedoperacyjna i w trakcie operacji 
  5. Przygotowanie pola operacyjnego
  6. Przygotowanie zespołu chirurgicznego
  7. Instrumentarium chirurgiczne
  8. Materiały biologiczne, szycie i tamowanie krwotoku
  9. Antybiotykoterapia zakażeń około i śródoperacyjnych
  10. Wspomaganie żywieniowe pacjentów leczonych chirurgicznie
  11. Podstawy rehabilitacji fizycznej
  12. Znieczulenie ogólne i okołooperacyjne złożone leczenie bólu
  13. Zasady małoinwazyjnych zabiegów chirurgicznych
  14. Medycyna regeneracyjna i komórki macierzyste
  15. Zaawansowane metody obrazowania dla chirurgów

 

II. CHIRURGIA TKANEK MIĘKKICH

  1. Chirurgia układu powłokowego
  2. Chirurgia oka
  3. Chirurgia ucha
  4. Zabiegi chirurgiczne jamy brzusznej
  5. Chirurgia układu pokarmowego
  • Chirurgia jamy ustnej i gardła
  • Chirurgia przełyku
  • Chirurgia żołądka
  • Chirurgia jelita cienkiego
  • Zabiegi chirurgiczne w obrębie jelita grubego
  • Operacje chirurgiczne krocza, prostnicy i odbytu

 

Skorowidz
 

Przedmowa do II wydania polskiego

Bardzo dynamiczny rozwój nauk medycznych na przełomie XX i XXI wieku oraz wielki postęp w zakresie chirurgii stwarzają konieczność częstego publikowania oraz nowelizacji wcześniej przyjętych postępowań operacyjnych na podstawie nowoczesnych metod diagnostyki, coraz doskonalszej aparatury do wykonywania zabiegów o małej inwazyjności oraz nowatorskich metod operowania i rehabilitacji. Współczesna medycyna, w tym dyscypliny zabiegowe, a do takich należy chirurgia weterynaryjna, zmienia się w bardzo szybkim tempie, ponieważ jej rozwój jest stymulowany przez nowe odkrycia i zdobycze techniki. Dzisiejsze nowe rozwiazania sa szybko wypierane przez nowsze, precyzyjniejsze i bardziej odkrywcze dla nowoczesnej medycyny. Stąd też, każdy podręcznik ukazuje wiedzę medyczna, która z czasem się dezaktualizuje, ale jest bardzo potrzebna dla studenta, lekarza i w dalszej kolejności dla specjalisty z zakresu medycyny zachowawczej i interwencęyjnej.
Na niej buduje się wykształcenie, a następnie rozwój indywidualny poprzez własne studia podyplomowe w wybranej dziedzinie. Z tego powodu nie ma monografii uniwersalnej, wystarczajacej dla wszystkich wąskich specjalności, które obecnie powstają i uczestniczą w rozwoju nauk medycznych. Należy mieć świadomość konieczności ciągłego uzupełniania wiedzy podstawowej i specjalistycznej.
Dlatego z duża satysfakcja należy przyjąć ukazanie się drugiego wydania polskiego „Chirurgii małych zwierzat” autorstwa T.W. Fossum i wsp. wydanej przez znana oficynę Elsevier Urban and Partner. Pięć lat, które upłynęły od czasu pierwszego polskiego wydania tego dzieła w roku 2009, ukazują w nowej edycji wielkie zmiany, jakie zaszły w nowoczesnej chirurgii weterynaryjnej. Aktualizacja rycin, diagramów, tabel i schematów nowatorskich procedur chirurgicznych podnosi bardzo wartosść edytorską i profesjonalną tego dzieła. Precyzyjne opisy wielu operacji, a w szczególnych przypadkach obrazy głównych etapów zabiegów, ukazuja Czytelnikowi najbardziej praktyczne rozwiazania problemów śródoperacyjnego postępowania. Po każdym rozdziale podano wykaz literatury uzupełniajacej, która umożliwia pogłębienie wiedzy z zakresu postępowań i działań chirurgicznych.
Trzytomowa druga edycja ,,Chirurgii małych zwierzat” autorstwa T. W. Fossum jest bardzo cenna i godną polecenia monografia dla lekarzy weterynarii, traktująca o chirurgii ogólnej i narzadowej z uwzględnieniem bardzo złożonych zabiegów operacyjnych u małych zwierząt. Spełnia ona kryteria kompleksowej wiedzy, niezbędnej dla uprawiania chirurgii operacyjnej w ujęciu klasycznym i małoinwazyjnym. Dzieło to będzie bardzo przydatne dla lekarzy praktyków, studentów, słuchaczy studiów doktoranckich i specjalizacyjnych z zakresu chirurgii oraz chorób malych zwierzat.

Dr hab. Zdzisław Kiełbowicz, prof. nadzw.
Wrocław 17 marca 2014

 

Informacja

  • O firmie
  • Regulamin
  • Adres i kontakt

Publikacje Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Kategorie

  • Pozostałe publikacje
    • Inne książki
    • Poradniki różne
    • Literatura popularnonaukowa
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Książki medyczne
    • Kosmetologia
    • Kalendarze
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Albumy
  • Weterynaria
    • Preparaty witaminowe
    • Poradniki o psach
    • Poradniki o kotach
    • Książki weterynaryjne
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Przewodniki turystyczne
    • Mapy, atlasy
    • Hotelarstwo i turystyka
  • Tematyka rolnicza
    • Zwierzęta
      • Żywienie i paszoznawstwo
      • Ptaki
      • Owady
      • Hodowle amatorskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Drób
    • Zioła
    • Rolnictwo
      • Uprawa roli i roślin
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Gleboznawstwo
      • Agrobiznes
    • Rośliny pokojowe
    • Rośliny ozdobne
    • Ogrodnictwo
      • Warzywnictwo
      • Sadownictwo
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Meteorologia
    • Matematyka
    • Informatyka
    • Hydrologia
    • Geodezja
    • Fizyka i biofizyka
    • Chemia
  • Łowiectwo
  • Tematyka leśna
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Biologia
    • Zoologia
    • Mikrobiologia
    • Immunologia, Alergologia
    • Genetyka
    • Fizjologia i biochemia
    • Biologia ogólna
    • Botanika
  • Technologia żywności
    • Nalewki, wina i inne trunki
    • Kuchnia
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Żywieinie i dietetyka
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Toksykologia żywności
    • Mikrobiologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Biotechnologia i technologia żywności
  • Podręczniki
    • Szkoła podstawowa i gimnazjum
      • Gimnazjum
      • Szkoła podstawowa klasa 4-6
      • Szkoła podstawowa klasa 1-3
    • Szkoły ponadgimnazjalne Liceum/Technikum/ZSZ
      • ZSZ Zawodowa - podręczniki zawodowe
      • Liceum/Technikum - podręczniki ogólnokształcące
      • Liceum/Technikum - podręczniki zawodowe
    • Pomoce dydaktyczne
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Podręczniki akademickie
    • Książki dla nauczyciela
  • Plansze dydaktyczne
    • Język niemiecki
    • Język angielski
    • Historia literatury
    • Historia
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Zoologia
    • Botanika
    • Biologia
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Plansze dla dzieci
  • Jeździectwo
  • Ekonomia i Prawo
    • Transport i logistyka
    • Unia Europejska
    • Prawo pracy
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo administracyjne
    • Finanse i rachunkowość
    • Ekonomia, biznes
    • BHP i PPOŻ
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Ekologia i ochrona środowiska
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Projektowanie ogrodów
    • Architektura krajobrazu
    • Architektura wnętrz
    • Architektura
  • Preparaty dla zwierząt
    • Preparaty na pasożyty
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • NOWOŚCI

Informacja

  • Księgarnia stacjonarna
  • O firmie
  • Regulamin
  • Wysyłka i zwroty
  • Adres i kontakt
  • Mapa strony

Moje konto

  • Moje zamówienia
  • Moje noty kredytowe
  • Moje adresy
  • Moje informacje osobiste
  • Moje ulubione produkty

Sign out

Kontakt z nami

  • LARIX
  • 20-033 Lublin 
    ul. Akademicka 15 
    w budynku AGRO II
    Collegium Agronomicum
  • Tel: (0-81) 44-111-07                    607 052 842
  • Email sklep@larix.lublin.pl

Przeglądaj wersję mobilną strony

Copyright 2013 LARIX | all rights reserved