Podstawy żywienia psów i kotów Podręcznik dla lekarzy i studentów weterynarii
- Usuń ten produkt z moich ulubionych
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
- Drukuj
- Inne towary tego wydawnictwa / producenta
Niniejszy podręcznik został zaplanowany w taki sposób, by dać możliwośc zapoznania się z najważniejszymi aspektami żywienia psów i kotów, z którymi może mieć do czynienia praktykujący lekarz weterynarii. W pierwszej części przedstawiono podstawy fizjologii przewodu pokarmowego i trawienia wraz z wyjaśnieniem pojęć wykorzystywanych w dietetyce praktycznej. Druga część jest poświęcona szczegółowemu omówieniu składników pokarmowych, ich roli, wartości zapotrzebowania i skutków ich nadmiaru lub niedoboru. W części trzeciej opisano praktykę żywienia psów i kotów w zależności od wieku i stanu fizjologicznego. W kolejnej części, dotyczącej metod żywienia, omówiono istotne obecnie problemy związane z praktyką żywienia. Piąta część niniejszego podręcznika dotyczy karm gotowych dla psów i kotów, z uwzględnieniem technologii produkcji, wykorzystywanych surowców, aspektów prawnych, społecznych, marketingowych i psychologicznych. Ostatnia część książki jest poświęcona zagadnieniom obejmującym najważniejsze elementy profilaktyki zdrowotnej związanej z żywieniem.
"Podstawy żywienia psów i kotów" to cenne źródło informacji dla lekarzy praktyków i studentów medycyny weterynaryjnej.
Spis treści:
Przedmowa
Skróty
I. WSTĘP
II. PODSTAWY FIZJOLOGII ŻYWIENIA
III. SKŁADNIKI POKARMOWE
IV. SUROWCE DO PRODUKCJI KARM
V. ŻYWIENIE PSÓW
VI. ŻYWIENIE KOTÓW
VII. METODY KARMIENIA PSÓW I KOTÓW
VIII. KARMY GOTOWE
IX. REGULACJE PRAWNE DOTYCZĄCE PRODUKCJI KARM DLA PSÓW I KOTÓW I ROLA LEKARZA WETERYNARII
X. WYBRANE ZAGADNIENIA Z PROFILAKTYKI ŻYWIENIOWEJ
Skorowidz