LARIX
  • Mapa strony
  • Twoje konto
  • Nowe konto

  • Koszyk: 0 produkt produkty (pusty)
  • Twoje konto

Zaloguj

Koszyk    

0 produkty produkt jest pusty

Brak produktów

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Kategorie

  • NOWOŚCI
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • Preparaty dla zwierząt
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
    • Preparaty na pasożyty
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Architektura
    • Architektura wnętrz
    • Architektura krajobrazu
    • Projektowanie ogrodów
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Ekologia i ochrona środowiska
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
  • Ekonomia i Prawo
    • BHP i PPOŻ
    • Ekonomia, biznes
    • Finanse i rachunkowość
    • Prawo administracyjne
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo pracy
    • Unia Europejska
    • Transport i logistyka
  • Jeździectwo
  • Plansze dydaktyczne
    • Plansze dla dzieci
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Biologia
    • Botanika
    • Zoologia
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Historia
    • Historia literatury
    • Język angielski
    • Język niemiecki
  • Podręczniki
    • Książki dla nauczyciela
    • Podręczniki akademickie
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Pomoce dydaktyczne
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki zawodowe
      • Podręczniki ogólnokształcące
    • Szkoła podstawowa
  • Technologia żywności
    • Biotechnologia i technologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Mikrobiologia żywności
    • Toksykologia żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Żywieinie i dietetyka
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Kuchnia
    • Nalewki, wina i inne trunki
  • Biologia
    • Botanika
    • Biologia ogólna
    • Fizjologia i biochemia
    • Genetyka
    • Immunologia, Alergologia
    • Mikrobiologia
    • Zoologia
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Tematyka leśna
  • Łowiectwo
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Chemia
    • Fizyka i biofizyka
    • Geodezja
    • Hydrologia
    • Informatyka
    • Matematyka
    • Meteorologia
  • Tematyka rolnicza
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Ogrodnictwo
      • Sadownictwo
      • Warzywnictwo
    • Rośliny ozdobne
    • Rośliny pokojowe
    • Rolnictwo
      • Agrobiznes
      • Gleboznawstwo
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Uprawa roli i roślin
    • Zioła
    • Zwierzęta
      • Drób
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Hodowle amatorskie
      • Owady
      • Ptaki
      • Żywienie i paszoznawstwo
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Hotelarstwo i turystyka
    • Mapy, atlasy
    • Przewodniki turystyczne
  • Weterynaria
    • Książki weterynaryjne
    • Poradniki o kotach
    • Poradniki o psach
    • Preparaty witaminowe
  • Pozostałe publikacje
    • Albumy
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Kalendarze
    • Kosmetologia
    • Książki medyczne
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Literatura popularnonaukowa
    • Poradniki różne
    • Inne książki
Strona główna > Tematyka rolnicza>Rolnictwo>Agrobiznes>Ekonomika handlu żywnością i produktami rolnymi

Ekonomika handlu żywnością i produktami rolnymi

Ekonomika handlu żywnością i produktami rolnymi Powiększ
  • Udostępnij na Facebook
  • Usuń ten produkt z moich ulubionych
  • Dodaj ten produkt do moich ulubionych
  • Drukuj
  • Inne towary tego wydawnictwa / producenta

Autor: Stanisław Urban i Anna Olszańska (red.)
Wydawca: Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Rok wydania: 2015
Wydanie: I
Stron: 337
Format: 168 x 238 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-7695-541-4

Więcej szczegółów

Ten produkt nie jest sprzedawany pojedynczo. Musisz wybrać conajmniej 1 sztuk tego produktu.

Ostatnie sztuki!

39,00 zł

  • Więcej informacji

Podręcznik dotyczy zagadnień z zakresu ekonomiki handlu żywnością i produktami rolnymi. Koncentruje się na problemach teorii handlu, ekonomiki i organizacji przedsiębiorstw handlowych, a także na ekonomice konsumpcji i prawie gospodarczym oraz ekonomice i organizacji gospodarstwa domowego i gastronomii. Opisuje również zagadnienia wymiany towarowej w ujęciu makroekonomicznym. Książka została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich dotyczy problemów makroekonomicznych handlu produktami rolnymi i spożywczymi, druga zaś została poświęcona analizie sytuacji na wybranych rynkach branżowych. Podręcznik ten jest unikatowy ze względu na brak na rynku wydawniczym porównywalnych opracowań. Winien być przydatną pozycją w realizacji procesu dydaktycznego co najmniej na kilku kierunkach studiów w uczelniach ekonomicznych i rolniczych (przyrodniczych).

Spis treści:
Wstęp
Część 1 Problemy teorii i praktyki handlu produktami rolnymi i spożywczymi
I. PODSTAWY TEORII HANDLU
  1. Istota handlu
  2. Rola handlu
  3. Ogólna teoria handlu
  4. Rola handlu w kształtowaniu konsumpcji
II. RYNEK I JEGO ELEMENTY ORAZ MECHANIZM RYNKOWY
  1. Pojęcie rynku i mechanizmu rynkowego
  2. Rynek rolniczy i żywnościowy oraz jego cechy szczególne 
  3. Elementy rynku
  4. Wzajemne powiązania firmy i rynku
III. SYSTEMATYKA HANDLU I USŁUG
  1. Rodzaje i formy handlu
  2. Usługi i ich klasyfikacja
  3. Klasyfikacje statystyczne handlu 
IV. SZCZEBLE OBROTU TOWAROWEGO
  1. Podział obrotu towarowego
  2. Obrót towarowy na szczeblu zbytu 
  3. Obrót towarowy na szczeblu hurtu
  4. Obrót towarowy na szczeblu detalu
V. FORMY ORGANIZACJI HANDLU HURTOWEGO I DETALICZNEGO ŻYWNOŚCIĄ I ICH PRZEOBRAŻENIA
  1. Główne uwarunkowania prowadzenia handlu we współczesnej gospodarce
  2. Główne kierunki zmian w strukturach kanałów dystrybucji 
  3. Podstawowe formy integracji w handlu
  4. Rozwój handlu z wykorzystaniem Internetu (e-commerce)
VI. ZORGANIZOWANE FORMY HANDLU HURTOWEGO PRODUKTAMI ROLNYMI I SPOŻYWCZYMI - GIEŁDY TOWAROWE, AUKCJE, CENTRA HANDLU HURTOWEGO
  1. Giełdy towarowe. Ich funkcjonowanie i znaczenie we współczesnej gospodarce
  2. Aukcje jako forma integracji producentów 
  3. Centra handlu hurtowego i ewolucja ich roli w kanałach dystrybucji
VII. EFEKTYWNOŚĆ EKONOMICZNA I SPOŁECZNA HANDLU
  1. Efektywność ekonomiczna handlu
  2. Efektywność społeczna handlu
  3. Efektywność w przedsiębiorstwach handlowych
VIII. RYNEK ROLNICZY I ŻYWNOŚCIOWY ORAZ JEGO SPECYFIKA
  1. Charakterystyka rynku rolniczego i żywnościowego
  2. Organizacja rynku rolnego i żywnościowego w Polsce
IX. SKUP PRODUKTÓW ROLNYCH
  1. Przedmiot i zadania skupu 
  2. Formy skupu produktów rolnych 
  3. Organizacja kontraktacji i skupu produktów rolnych
  4. Baza techniczna skupu 
X. MAGAZYNY PRODUKTÓW ROLNYCH I SPOŻYWCZYCH
  1. Zapasy towarowe i ich rotacja
  2. Rodzaje magazynów
  3. Wyposażenie magazynów
  4. Programowanie sieci magazynów handlowych
  5. Organizacja gospodarki magazynowej
XI. ZARYS PROBLEMATYKI TRANSPORTU ŻYWNOŚCI
  1. Znaczenie i funkcje transportu w handlu żywnością
  2. Klasyfikacja transportu i rodzaje środków transportu wykorzystywanych w handlu żywnością
  3. Determinanty wyboru i przykłady środków transportu żywnością
XII. BADANIA I ANALIZA RYNKU ŻYWNOŚCIOWEGO
  1. Rodzaje badań i analiz rynkowych w obszarze rynku żywnościowego 
  2. Organizacja i etapy realizacji procesu badawczego
  3. Metody i techniki badawcze
  4. Wybrane źródła informacji do badań i analiz rynku żywnościowego
XIII. KONSUMPCJA ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH ORAZ CZYNNIKI KSZTAŁTUJĄCE JEJ POZIOM
  1. Konsumpcja - jej rodzaje
  2. Wielkość potrzeb konsumpcyjnych ludności 
  3. Czynniki wpływające na konsumpcję żywności
XIV. HANDEL ŻYWNOŚCIĄ FUNKCJONALNĄ I EKOLOGICZNĄ
  1. Żywność funkcjonalna a ekologiczna
  2. Żywność ekologiczna i funkcjonalna według aktów prawnych
  3. Klasyfikacja żywności funkcjonalnej i ekologicznej
  4. Dystrybucja produktów ekologicznych i funkcjonalnych 
  5. Rynek żywności funkcjonalnej i ekologicznej na świecie
XV. GASTRONOMIA JAKO SPECYFICZNA FORMA HANDLU I JEJ PROBLEMY
  1. Znaczenie gastronomii w żywieniu ludności
  2. Klasyfikacja zakładów gastronomicznych 
  3. Żywność oferowana w placówkach gastronomicznych
XVI. UDZIAŁ POLSKI W HANDLU MIĘDZYNARODOWYM ŻYWNOŚCIĄ
  1. Pojęcie, istota i cele handlu zagranicznego
  2. Rozmiar i struktura handlu zagranicznego towarami rolno-spożywczymi w Polsce
  3. Struktura handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi (według głównych grup towarowych)
  4. Rodzajowa struktura eksportu towarów rolno-spożywczych 
  5. Struktura geograficzna polskiego eksportu rolno-spożywczego
  6. Rodzajowa struktura importu towarów rolno-spożywczych
  7. Struktura geograficzna polskiego importu rolno-spożywczego
  8. Instrumenty Wspólnej Polityki Handlowej Unii Europejskiej wykorzystywane w handlu towarami rolno-spożywczymi
XVII. WYBRANE PROBLEMY ORGANIZACYJNO-TECHNICZNE SPRZEDAŻY
  1. Asortyment handlowy
  2. Podstawowe formy sprzedaży detalicznej
  3. Przygotowanie towarów do sprzedaży
  4. Proces sprzedaży 
  5. Specjalne formy sprzedaży 
  6. Proces komunikowania się z nabywcą
  7. Zasady sprzedaży
Część 2 Rynki branżowe
XVIII. RYNEK ZBÓŻ
  1. Podaż zbóż w Polsce 
  2. Popyt na zboża i ich przetwory
  3. Skup zbóż
  4. Ceny zbóż
  5. Perspektywy rozwoju rynku zbóż w Polsce
XIX. RYNEK ZIEMNIAKÓW I PRZETWORÓW 
  1. Podaż ziemniaków 
  2. Popyt na ziemniaki i ich przetwory
  3. Ceny ziemniaków
  4. Handel zagraniczny ziemniakami i ich przetworami 
XX. RYNEK OWOCÓW W POLSCE
  1. Uregulowania prawne na rynku owoców
  2. Uprawy sadownicze w Polsce
  3. Spożycie owoców i ich przetworów w gospodarstwach domowych
  4. Handel zagraniczny owocami i ich przetworami
XXI. RYNEK MLEKA I JEGO PRZETWORÓW
  1. Podaż mleka
  2. Kwotowanie produkcji mleka
  3. Popyt na mleko
  4. Ceny mleka i produktów mlecznych
  5. Handel zagraniczny mlekiem i jego przetworami 
XXII. RYNEK MIĘSA I PRZETWORÓW MIĘSNYCH 
  1. Podaż podstawowych rodzajów żywca i mięsa
  2. Popyt na mięso
  3. Ceny żywca i produktów mięsnych
  4. Handel zagraniczny mięsem i jego przetworami
XXIII. RYNEK RYB W POLSCE
  1. Podaż ryb morskich i słodkowodnych
  2. Przetwórstwo ryb
  3. Spożycie ryb, przetworów rybnych i owoców morza
  4. Handel zagraniczny rybami i ich przetworami
Literatura
Spis tabel
Spis rysunków

 

Informacja

  • O firmie
  • Regulamin
  • Adres i kontakt

Publikacje Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Kategorie

  • Pozostałe publikacje
    • Inne książki
    • Poradniki różne
    • Literatura popularnonaukowa
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Książki medyczne
    • Kosmetologia
    • Kalendarze
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Albumy
  • Weterynaria
    • Preparaty witaminowe
    • Poradniki o psach
    • Poradniki o kotach
    • Książki weterynaryjne
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Przewodniki turystyczne
    • Mapy, atlasy
    • Hotelarstwo i turystyka
  • Tematyka rolnicza
    • Zwierzęta
      • Żywienie i paszoznawstwo
      • Ptaki
      • Owady
      • Hodowle amatorskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Drób
    • Zioła
    • Rolnictwo
      • Uprawa roli i roślin
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Gleboznawstwo
      • Agrobiznes
    • Rośliny pokojowe
    • Rośliny ozdobne
    • Ogrodnictwo
      • Warzywnictwo
      • Sadownictwo
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Meteorologia
    • Matematyka
    • Informatyka
    • Hydrologia
    • Geodezja
    • Fizyka i biofizyka
    • Chemia
  • Łowiectwo
  • Tematyka leśna
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Biologia
    • Zoologia
    • Mikrobiologia
    • Immunologia, Alergologia
    • Genetyka
    • Fizjologia i biochemia
    • Biologia ogólna
    • Botanika
  • Technologia żywności
    • Nalewki, wina i inne trunki
    • Kuchnia
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Żywieinie i dietetyka
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Toksykologia żywności
    • Mikrobiologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Biotechnologia i technologia żywności
  • Podręczniki
    • Szkoła podstawowa
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki ogólnokształcące
      • Podręczniki zawodowe
    • Pomoce dydaktyczne
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Podręczniki akademickie
    • Książki dla nauczyciela
  • Plansze dydaktyczne
    • Język niemiecki
    • Język angielski
    • Historia literatury
    • Historia
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Zoologia
    • Botanika
    • Biologia
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Plansze dla dzieci
  • Jeździectwo
  • Ekonomia i Prawo
    • Transport i logistyka
    • Unia Europejska
    • Prawo pracy
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo administracyjne
    • Finanse i rachunkowość
    • Ekonomia, biznes
    • BHP i PPOŻ
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Ekologia i ochrona środowiska
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Projektowanie ogrodów
    • Architektura krajobrazu
    • Architektura wnętrz
    • Architektura
  • Preparaty dla zwierząt
    • Preparaty na pasożyty
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • NOWOŚCI

Informacja

  • Księgarnia stacjonarna
  • O firmie
  • Regulamin
  • Wysyłka i zwroty
  • Adres i kontakt
  • Mapa strony

Moje konto

  • Moje zamówienia
  • Moje noty kredytowe
  • Moje adresy
  • Moje informacje osobiste
  • Moje ulubione produkty

Sign out

Kontakt z nami

  • LARIX
  • 20-033 Lublin 
    ul. Akademicka 15 
    w budynku AGRO II
    Collegium Agronomicum
  • Tel: (0-81) 44-111-07                    607 052 842
  • Email sklep@larix.lublin.pl

Przeglądaj wersję mobilną strony

Copyright 2013 LARIX | all rights reserved