Higiena produkcji żywności
- Usuń ten produkt z moich ulubionych
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
- Drukuj
- Inne towary tego wydawnictwa / producenta
Podręcznik jest przeznaczony przede wszystkim dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, na którym od wielu lat realizowane są przedmioty poświęcone higienie produkcji żywności, np. higiena produkcji potraw, higiena zakładów żywienia zbiorowego, higiena produkcji gastronomicznej, HACCP i inne systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowornego żywności.
Może on być także wykorzystywany przez studentów wydziału technologii żywności, medycyny weterynaryjnej, towaroznawstwa i innych, na których realizowana jest tematyka higieny żywności. Podręcznik ten może być przydatny także dla pracowników gastronomii, cateringu, przemysłu spożywczego i innych zakładów sektora żywnościowego.
Higiena produkcji żywności rozumiana jest jako stworzenie warunków do produkcji wyrobów o odpowiedniej jakości zdrowotnej, czyli przede wszystkim bezpiecznych z punktu widzenia zdrowia konsumenta.
Bezpieczeństwo żywności ( food safety ) jest priorytetowym zagadnieniem na świecie, a w krajach Unii Europejskiej - głównym tematem nowych regulacji prawnych i przeznaczonych do finansowania projektów badawczych. Odpowiedzialność za higienę produkcji żywności ponoszą jej producenci, tak więc znajomość tych zagadnień przez nich jest niezbędna.
Spis treści:
Od autorów
I. PODSTAWOWE POJĘCIA I PRZEPISY PRAWNE W HIGIENIE ŻYWNOŚCI
II. METODY I SYSTEMY ZAPEWIENIA JAKOŚCI I ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
III. JAKOŚĆ ZDROWOTNA ŻYWNOŚCI
IV. WARUNKI TECHNICZNO-HIGIENICZNE PRODUKCJI ŻYWNOŚCI ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM POTRAW