LARIX
  • Mapa strony
  • Twoje konto
  • Nowe konto

  • Koszyk: 0 produkt produkty (pusty)
  • Twoje konto

Zaloguj

Koszyk    

0 produkty produkt jest pusty

Brak produktów

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Kategorie

  • NOWOŚCI
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • Preparaty dla zwierząt
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Preparaty na pasożyty
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Architektura
    • Architektura wnętrz
    • Architektura krajobrazu
    • Projektowanie ogrodów
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Ekologia i ochrona środowiska
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
  • Ekonomia i Prawo
    • BHP i PPOŻ
    • Ekonomia, biznes
    • Finanse i rachunkowość
    • Prawo administracyjne
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo pracy
    • Unia Europejska
    • Transport i logistyka
  • Jeździectwo
  • Plansze dydaktyczne
    • Plansze dla dzieci
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Biologia
    • Botanika
    • Zoologia
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Historia
    • Historia literatury
    • Język angielski
    • Język niemiecki
  • Podręczniki
    • Książki dla nauczyciela
    • Podręczniki akademickie
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Pomoce dydaktyczne
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki zawodowe
      • Podręczniki ogólnokształcące
    • Szkoła podstawowa
  • Technologia żywności
    • Biotechnologia i technologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Mikrobiologia żywności
    • Toksykologia żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Żywieinie i dietetyka
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Kuchnia
    • Nalewki, wina i inne trunki
  • Biologia
    • Botanika
    • Biologia ogólna
    • Fizjologia i biochemia
    • Genetyka
    • Immunologia, Alergologia
    • Mikrobiologia
    • Zoologia
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Tematyka leśna
  • Łowiectwo
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Chemia
    • Fizyka i biofizyka
    • Geodezja
    • Hydrologia
    • Informatyka
    • Matematyka
    • Meteorologia
  • Tematyka rolnicza
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Ogrodnictwo
      • Sadownictwo
      • Warzywnictwo
    • Rośliny ozdobne
    • Rośliny pokojowe
    • Rolnictwo
      • Agrobiznes
      • Gleboznawstwo
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Uprawa roli i roślin
    • Zioła
    • Zwierzęta
      • Drób
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Hodowle amatorskie
      • Owady
      • Ptaki
      • Żywienie i paszoznawstwo
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Hotelarstwo i turystyka
    • Mapy, atlasy
    • Przewodniki turystyczne
  • Weterynaria
    • Książki weterynaryjne
    • Poradniki o kotach
    • Poradniki o psach
  • Pozostałe publikacje
    • Albumy
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Kalendarze
    • Kosmetologia
    • Książki medyczne
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Literatura popularnonaukowa
    • Poradniki różne
    • Inne książki
Strona główna > Technologia żywności>Biotechnologia i technologia żywności>Amoniakalne urządzenia chłodnicze tom 1 Podstawy teoretyczne Budowa Działanie

Amoniakalne urządzenia chłodnicze tom 1 Podstawy teoretyczne Budowa Działanie

Amoniakalne urządzenia chłodnicze tom 1 Podstawy teoretyczne Budowa Działanie Powiększ
  • Udostępnij na Facebook
  • Usuń ten produkt z moich ulubionych
  • Dodaj ten produkt do moich ulubionych
  • Drukuj
  • Inne towary tego wydawnictwa / producenta

Autor: Konrad Kalinowski, Aleksander Paliwoda, Zenon Bonca, Dariusz Butrymowicz, Waldemar Targański
Wydawca: MASTA
Rok wydania: 2000
Wydanie: I
Stron: 462
Format: 150 x 215 mm
Oprawa: twarda z obwolutą
ISBN: 83-13895-1-0

Więcej szczegółów

Ten produkt nie jest sprzedawany pojedynczo. Musisz wybrać conajmniej 1 sztuk tego produktu.

Ostatnie sztuki!

126,00 zł

  • Więcej informacji

W tomie pierwszym poradnika omówiono między innymi:

  • amoniak jako czynnik roboczy: własności fizyczne, chemiczne, bezpieczeństwo użytkowania, oddziaływanie na organizm ludzki,
  • oleje smarne do amoniakalnych urządzeń chłodniczych,
  • nośniki ciepła stosowane w układach chłodzenia pośredniego,
  • podstawy termodynamiki obiegów chłodniczych sprężarkowych: jednostopniowe, dwustopniowe, kaskadowe, rzeczywiste wraz z przykładami obliczeniowymi,
  • wybrane zagadnienia wymiany ciepła i oporów przepływu w amoniakalnych urządzeniach chłodniczych: proces wrzenia w parownikach zalanych o dużej objętości oraz parownikach przepływowych, na powierzchni zewnętrznej chłodnic powietrza,
  • skraplanie na zewnątrz rur oraz w rurach i płytowych wymiennikach ciepła, a także od strony wody chłodzącej, powietrza i efekt natrysku wody w skraplaczach natryskowo - wyparnych (zagadnienia bogato zilustrowane przykładami obliczeniowymi),
  • sprężarki chłodnicze do amoniaku: tłokowe i śrubowe, charakterystyki zewnętrzne, ruch i automatyzacja pracy, obiegi oleju w agregatach sprężarkowych,
  • parowniki: rurowe, wentylatorowe chłodnice powietrza, parowniki płaszczowo - rurowe i płytowe do chłodzenia cieczy,
  • systemy zasilania parowników: ciśnieniowe, grawitacyjne i pompowe (pompy do amoniaku),
  • pośrednie systemy chłodzenia: budowa i działanie urządzeń, współpraca obiegu chłodziwa z parownikami,
  • skraplacze: powietrzne, płaszczowo - rurowe, płytowe, natryskowo - wyparne.


Spis treści:

PRZEDMOWA 
I. AMONIAK JAKO CZYNNIK ROBOCZY. CHŁODZIWA STOSOWANE W UKŁADACH CHŁODZENIA POŚREDNIEGO
  1. Uwagi wstępne
  2. Własności amoniaku (R 717)
  3. Oleje smarne do amoniakalnych urządzeń chłodniczych
  4. Nośniki ciepła (chłodziwa) stosowane w układach chłodzenia pośredniego
Przypisy i literatura do rozdziału 1
 
II. OBIEGI CHŁODNICZE SPRĘŻARKOWE
  1. Budowa wykresu Molliera ciśnienie - entalpia właściwa (p - h)
  2. Obiegi jednostopniowe teoretyczne
  3. Wpływ podstawowych parametrów pracy na efektywność energetyczną teoretycznego obiegu chłodniczego
  4. Obieg rzeczywisty
  5. Obiegi teoretyczne dwustopniowe i układy kaskadowe
  6. Pompowe zasilanie parownika czynnikiem chłodniczym
  7. Przykłady obliczeń obiegów chłodniczych
Literatura do rozdziału 2
 
III. WYMIANA CIEPŁA W AMONIAKALNYCH URZĄDZENIACH CHŁODNICZYCH
  1. Uwagi ogólne o wymianie ciepła i oporach przepływu w chłodniczych wymiennikach ciepła
  2. Wymiana ciepła w parownikach
  3. Wymiana ciepła w skraplaczach chłodniczych
Literatura do rozdziału 3
 
IV. SPRĘŻARKI 
  1. Wprowadzenie
  2. Sprężarki tłokowe
  3. Sprężarki śrubowe
  4. Obiegi oleju w agregatach sprężarkowych
  5. Układy sprężarek na niższe temperatury
  6. Charakterystyki sprężarek tłokowych i śrubowych
  7. Ruch i automatyzacja pracy sprężarek
  8.  Inne rozwiązania konstrukcyjne sprężarek
Literatura i materiały firmowe do rozdziału 4
 
V. PAROWNIKI, CHŁODNICE I SYSTEMY CHŁODZENIA
  1. Systemy chłodzenia, funkcja i podział parowników i chłodnic 253
  2.  Parowniki rurowe
  3. Wentylatorowe chłodnice powietrza
  4. Parowniki płaszczowo-rurowe
  5. Parowniki płytowe do chłodzenia cieczy
  6. Parowniki specjalizowane
  7. Systemy zasilania parowników
  8. Pośrednie systemy chłodzenia
  9. Charakterystyka współpracy parowników ze sprężarką
Literatura do rozdziału 5
 
VI. SKRAPLACZE AMONIAKALNE I UKŁADY POMOCNICZE ZWIĄZANE ZE SKRAPLACZAMI
  1. Podział skraplaczy
  2. Skraplacze chłodzone wodą
  3. Obiegi wody chłodzącej skraplaczy
  4. Skraplacze chłodzone wodą i powietrzem
  5. Skraplacze chłodzone powietrzem
  6. Pomocnicze funkcje skraplaczy
  7. Wpływ czynników eksploatacyjnych
  8. Powietrze i inne gazy nieskraplające się w skraplaczu
  9. Charakterystyki współpracy skraplacza ze sprężarką
Literatura do rozdziału 6
 
ZAŁĄCZNIK 1. Własności cieplno-fizyczne cieczy nasyconej amoniaku
ZAŁĄCZNIK 2. Własności cieplno-fizyczne pary nasyconej amoniaku
ZAŁĄCZNIK 3. Własności termodynamiczne cieczy i pary nasyconej amoniaku
ZAŁĄCZNIK 4. Wykres termodynamiczny Molliera (p - h) dla amoniaku
ZAŁĄCZNIK 5. Własności cieplno-fizyczne wodnego roztworu chlorku wapnia
ZAŁĄCZNIK 6. Gęstości wodnych roztworów chlorku sodu i chlorku wapnia
ZAŁĄCZNIK 7. Własności cieplno fizyczne wodnego roztworu glikolu etylenowego
ZAŁĄCZNIK 8. Wykres Molliera (h - x) powietrza wilgotnego
 
SKOROWIDZ

 



Informacja

  • O firmie
  • Regulamin
  • Adres i kontakt

Publikacje Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Kategorie

  • Pozostałe publikacje
    • Inne książki
    • Poradniki różne
    • Literatura popularnonaukowa
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Książki medyczne
    • Kosmetologia
    • Kalendarze
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Albumy
  • Weterynaria
    • Poradniki o psach
    • Poradniki o kotach
    • Książki weterynaryjne
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Przewodniki turystyczne
    • Mapy, atlasy
    • Hotelarstwo i turystyka
  • Tematyka rolnicza
    • Zwierzęta
      • Żywienie i paszoznawstwo
      • Ptaki
      • Owady
      • Hodowle amatorskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Drób
    • Zioła
    • Rolnictwo
      • Uprawa roli i roślin
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Gleboznawstwo
      • Agrobiznes
    • Rośliny pokojowe
    • Rośliny ozdobne
    • Ogrodnictwo
      • Warzywnictwo
      • Sadownictwo
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Meteorologia
    • Matematyka
    • Informatyka
    • Hydrologia
    • Geodezja
    • Fizyka i biofizyka
    • Chemia
  • Łowiectwo
  • Tematyka leśna
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Biologia
    • Zoologia
    • Mikrobiologia
    • Immunologia, Alergologia
    • Genetyka
    • Fizjologia i biochemia
    • Biologia ogólna
    • Botanika
  • Technologia żywności
    • Nalewki, wina i inne trunki
    • Kuchnia
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Żywieinie i dietetyka
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Toksykologia żywności
    • Mikrobiologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Biotechnologia i technologia żywności
  • Podręczniki
    • Szkoła podstawowa
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki ogólnokształcące
      • Podręczniki zawodowe
    • Pomoce dydaktyczne
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Podręczniki akademickie
    • Książki dla nauczyciela
  • Plansze dydaktyczne
    • Język niemiecki
    • Język angielski
    • Historia literatury
    • Historia
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Zoologia
    • Botanika
    • Biologia
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Plansze dla dzieci
  • Jeździectwo
  • Ekonomia i Prawo
    • Transport i logistyka
    • Unia Europejska
    • Prawo pracy
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo administracyjne
    • Finanse i rachunkowość
    • Ekonomia, biznes
    • BHP i PPOŻ
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Ekologia i ochrona środowiska
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Projektowanie ogrodów
    • Architektura krajobrazu
    • Architektura wnętrz
    • Architektura
  • Preparaty dla zwierząt
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
    • Preparaty na pasożyty
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • NOWOŚCI

Informacja

  • Księgarnia stacjonarna
  • O firmie
  • Regulamin
  • Wysyłka i zwroty
  • Adres i kontakt
  • Mapa strony

Moje konto

  • Moje zamówienia
  • Moje noty kredytowe
  • Moje adresy
  • Moje informacje osobiste
  • Moje ulubione produkty

Sign out

Kontakt z nami

  • LARIX
  • 20-033 Lublin 
    ul. Akademicka 15 
    w budynku AGRO II
    Collegium Agronomicum
  • Tel: (0-81) 44-111-07                    607 052 842
  • Email sklep@larix.lublin.pl

Przeglądaj wersję mobilną strony

Copyright 2013 LARIX | all rights reserved