LARIX
  • Mapa strony
  • Twoje konto
  • Nowe konto

  • Koszyk: 0 produkt produkty (pusty)
  • Twoje konto

Zaloguj

Koszyk    

0 produkty produkt jest pusty

Brak produktów

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Kategorie

  • NOWOŚCI
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • Preparaty dla zwierząt
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
    • Preparaty na pasożyty
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Architektura
    • Architektura wnętrz
    • Architektura krajobrazu
    • Projektowanie ogrodów
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Ekologia i ochrona środowiska
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
  • Ekonomia i Prawo
    • BHP i PPOŻ
    • Ekonomia, biznes
    • Finanse i rachunkowość
    • Prawo administracyjne
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo pracy
    • Unia Europejska
    • Transport i logistyka
  • Jeździectwo
  • Plansze dydaktyczne
    • Plansze dla dzieci
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Biologia
    • Botanika
    • Zoologia
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Historia
    • Historia literatury
    • Język angielski
    • Język niemiecki
  • Podręczniki
    • Książki dla nauczyciela
    • Podręczniki akademickie
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Pomoce dydaktyczne
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki zawodowe
      • Podręczniki ogólnokształcące
    • Szkoła podstawowa
  • Technologia żywności
    • Biotechnologia i technologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Mikrobiologia żywności
    • Toksykologia żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Żywieinie i dietetyka
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Kuchnia
    • Nalewki, wina i inne trunki
  • Biologia
    • Botanika
    • Biologia ogólna
    • Fizjologia i biochemia
    • Genetyka
    • Immunologia, Alergologia
    • Mikrobiologia
    • Zoologia
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Tematyka leśna
  • Łowiectwo
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Chemia
    • Fizyka i biofizyka
    • Geodezja
    • Hydrologia
    • Informatyka
    • Matematyka
    • Meteorologia
  • Tematyka rolnicza
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Ogrodnictwo
      • Sadownictwo
      • Warzywnictwo
    • Rośliny ozdobne
    • Rośliny pokojowe
    • Rolnictwo
      • Agrobiznes
      • Gleboznawstwo
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Uprawa roli i roślin
    • Zioła
    • Zwierzęta
      • Drób
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Hodowle amatorskie
      • Owady
      • Ptaki
      • Żywienie i paszoznawstwo
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Hotelarstwo i turystyka
    • Mapy, atlasy
    • Przewodniki turystyczne
  • Weterynaria
    • Książki weterynaryjne
    • Poradniki o kotach
    • Poradniki o psach
    • Preparaty witaminowe
  • Pozostałe publikacje
    • Albumy
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Kalendarze
    • Kosmetologia
    • Książki medyczne
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Literatura popularnonaukowa
    • Poradniki różne
    • Inne książki
Strona główna > Technologia żywności>Biotechnologia i technologia żywności>Analiza jakości surowca mięsnego

Analiza jakości surowca mięsnego

Analiza jakości surowca mięsnego Powiększ
  • Udostępnij na Facebook
  • Usuń ten produkt z moich ulubionych
  • Dodaj ten produkt do moich ulubionych
  • Drukuj
  • Inne towary tego wydawnictwa / producenta

Autor: Beata Kuczyńska
Wydawca: SGGW
Rok wydania: 2022
Wydanie: I
Stron: 324
Format: 170 x 240 mm
Oprawa: twarda
ISBN: 978-83-8237-085-0

Więcej szczegółów

Ten produkt nie jest sprzedawany pojedynczo. Musisz wybrać conajmniej 1 sztuk tego produktu.

Ostatnie sztuki!

37,00 zł

  • Więcej informacji
“..Podręcznik [...] jest kompleksowym, wyczerpującym i unikatowym zbiorem najnowszej wiedzy, obejmującym dotychczasowy światowy dorobek naukowy z zakresu środowiskowych, genetycznych, biochemicznych i fizjologicznych czynników wpływających na jakość mięsa zwierząt gospodarskich oraz zwierzyny łownej.
Podręcznik został napisany przez zespół doświadczonych nauczycieli akademickich Instytutu Nauk o Zwierzętach oraz Wydziału Hodowli , Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt SGGW, z których każdy jest uznanym specjalistą, legitymującym się znacznymi osiągnięciami naukowymi. Podręcznik, mimo sporej objętości i ogromnego ładunku wiedzy, charakteryzuje się spójnością i uporządkowaną narracją. [...]
Podręcznik należy rekomendować nauczycielom akademickim, studentom i młodym pracownikom nauki uniwersytetów przyrodniczych i ekonomicznych. Może być cennym źródłem dla absolwentów chcących uaktualnić i pogłębić swoją wiedzę, studentów studiów doktoranckich i podyplomowych, nauczycieli i uczniów szkół rolniczych i gastronomicznych oraz osób mających kontakt ze zwierzętami gospodarskimi i łownymi, a także związanych zawodowo z produkcją i przetwórstwem mięsa.”

prof. dr hab. Marian Kuczaj

Spis treści:

Przedmowa
I. WYBRANE ZAGADNIENIA PRODUKCJI I PRZETWÓRSTWA MIĘSA
  1. Baza surowcowa przemysłu mięsnego i spożycie mięsa
  2. Przemysł mięsny i jego zadania
  3. Specyfika branży mięsnej
  4. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) w zakresie działań promocyjnych i informacyjnych na rynku mięsa
II. SPECYFIKA TRAWIENIA I WCHŁANIANIA U ZWIERZĄT PRZEŻUWAJĄCYCH I MONOGASTRYCZNYCH
  1. Budowa przewodu pokarmowego zwierząt gospodarskich z uwzględnieniem specyfiki trawienia u zwierząt przeżuwających i monogastrycznych
  2. Pobieranie paszy, jej trawienie i wchłanianie
  3. Składniki pokarmowe pasz i ich znaczenie dla zwierząt
III. MIOGENEZA I PROFIL HISTOLOGICZNY WŁÓKIEN MIĘŚNIOWYCH U KRĘGOWCÓW
  1. Zarys rozwoju mięśni u kręgowców
  2. Rozwój mięśni szkieletowych ryb
  3. Wpływ żywienia na rozwój tkanki mięśniowej ryb
  4. Elementy miogenezy i profilu histologicznego włókien mięśniowych u bydła
IV. EKSPRESJA GENÓW JAKO DETERMINANT JAKOŚCI TECHNOLOGICZNEJ I PROZDROWOTNEJ PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
  1. Charakterystyka genów
  2. Defekty genetyczne bydła
V. CHARAKTERYSTYKA I JAKOŚĆ MIĘSA RÓŻNYCH GATUNKÓW ZWIERZĄT
  1. Mięso wieprzowe
  2. Mięso wołowe
  3. Mięso drobiowe
  4. Mięso małych przeżuwaczy (baranina, jagnięcina, kozina, koźlęcina)
  5. Mięso końskie
  6. Mięso małych ssaków roślinożernych (króliki, nutrie)
  7. Mięso ryb
  8. Mięso zwierząt łownych - ssaki
  9. Mięso zwierząt łownych - ptaki
VI. ORGANIZACJA KONTROLI BEZPIECZEŃSTWA I JAKOŚCI ŻYWNOŚCI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
  1. Bezpieczeństwo zdrowotne w obrocie towarowym dziczyzną w Polsce
  2. Podstawowe zasady pozyskiwania zwierząt łownych celem wprowadzenia na rynek
VII. STANDARDOWE I NIESTANDARDOWE METODY OCENY JAKOŚCI MIĘSA Z ELEMENTAMI BIOCHEMII
  1. Oznaczenie zawartości białka
  2. Oznaczenie zawartości tłuszczu
  3. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie
  4. Oznaczanie składników mineralnych
  5. Badanie kwasowości czynnej
  6. Oznaczenie zdolności utrzymania wody własnej przez mięso (metoda bibułowa Grau i Hamma)
  7. Oznaczenie barwy

Informacja

  • O firmie
  • Regulamin
  • Adres i kontakt

Publikacje Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Kategorie

  • Pozostałe publikacje
    • Inne książki
    • Poradniki różne
    • Literatura popularnonaukowa
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Książki medyczne
    • Kosmetologia
    • Kalendarze
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Albumy
  • Weterynaria
    • Preparaty witaminowe
    • Poradniki o psach
    • Poradniki o kotach
    • Książki weterynaryjne
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Przewodniki turystyczne
    • Mapy, atlasy
    • Hotelarstwo i turystyka
  • Tematyka rolnicza
    • Zwierzęta
      • Żywienie i paszoznawstwo
      • Ptaki
      • Owady
      • Hodowle amatorskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Drób
    • Zioła
    • Rolnictwo
      • Uprawa roli i roślin
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Gleboznawstwo
      • Agrobiznes
    • Rośliny pokojowe
    • Rośliny ozdobne
    • Ogrodnictwo
      • Warzywnictwo
      • Sadownictwo
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Meteorologia
    • Matematyka
    • Informatyka
    • Hydrologia
    • Geodezja
    • Fizyka i biofizyka
    • Chemia
  • Łowiectwo
  • Tematyka leśna
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Biologia
    • Zoologia
    • Mikrobiologia
    • Immunologia, Alergologia
    • Genetyka
    • Fizjologia i biochemia
    • Biologia ogólna
    • Botanika
  • Technologia żywności
    • Nalewki, wina i inne trunki
    • Kuchnia
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Żywieinie i dietetyka
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Toksykologia żywności
    • Mikrobiologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Biotechnologia i technologia żywności
  • Podręczniki
    • Szkoła podstawowa
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki ogólnokształcące
      • Podręczniki zawodowe
    • Pomoce dydaktyczne
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Podręczniki akademickie
    • Książki dla nauczyciela
  • Plansze dydaktyczne
    • Język niemiecki
    • Język angielski
    • Historia literatury
    • Historia
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Zoologia
    • Botanika
    • Biologia
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Plansze dla dzieci
  • Jeździectwo
  • Ekonomia i Prawo
    • Transport i logistyka
    • Unia Europejska
    • Prawo pracy
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo administracyjne
    • Finanse i rachunkowość
    • Ekonomia, biznes
    • BHP i PPOŻ
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Ekologia i ochrona środowiska
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Projektowanie ogrodów
    • Architektura krajobrazu
    • Architektura wnętrz
    • Architektura
  • Preparaty dla zwierząt
    • Preparaty na pasożyty
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • NOWOŚCI

Informacja

  • Księgarnia stacjonarna
  • O firmie
  • Regulamin
  • Wysyłka i zwroty
  • Adres i kontakt
  • Mapa strony

Moje konto

  • Moje zamówienia
  • Moje noty kredytowe
  • Moje adresy
  • Moje informacje osobiste
  • Moje ulubione produkty

Sign out

Kontakt z nami

  • LARIX
  • 20-033 Lublin 
    ul. Akademicka 15 
    w budynku AGRO II
    Collegium Agronomicum
  • Tel: (0-81) 44-111-07                    607 052 842
  • Email sklep@larix.lublin.pl

Przeglądaj wersję mobilną strony

Copyright 2013 LARIX | all rights reserved