LARIX
  • Mapa strony
  • Twoje konto
  • Nowe konto

  • Koszyk: 0 produkt produkty (pusty)
  • Twoje konto

Zaloguj

Koszyk    

0 produkty produkt jest pusty

Brak produktów

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Kategorie

  • NOWOŚCI
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • Preparaty dla zwierząt
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Preparaty na pasożyty
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Architektura
    • Architektura wnętrz
    • Architektura krajobrazu
    • Projektowanie ogrodów
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Ekologia i ochrona środowiska
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
  • Ekonomia i Prawo
    • BHP i PPOŻ
    • Ekonomia, biznes
    • Finanse i rachunkowość
    • Prawo administracyjne
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo pracy
    • Unia Europejska
    • Transport i logistyka
  • Jeździectwo
  • Plansze dydaktyczne
    • Plansze dla dzieci
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Biologia
    • Botanika
    • Zoologia
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Historia
    • Historia literatury
    • Język angielski
    • Język niemiecki
  • Podręczniki
    • Książki dla nauczyciela
    • Podręczniki akademickie
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Pomoce dydaktyczne
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki zawodowe
      • Podręczniki ogólnokształcące
    • Szkoła podstawowa
  • Technologia żywności
    • Biotechnologia i technologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Mikrobiologia żywności
    • Toksykologia żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Żywieinie i dietetyka
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Kuchnia
    • Nalewki, wina i inne trunki
  • Biologia
    • Botanika
    • Biologia ogólna
    • Fizjologia i biochemia
    • Genetyka
    • Immunologia, Alergologia
    • Mikrobiologia
    • Zoologia
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Tematyka leśna
  • Łowiectwo
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Chemia
    • Fizyka i biofizyka
    • Geodezja
    • Hydrologia
    • Informatyka
    • Matematyka
    • Meteorologia
  • Tematyka rolnicza
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Ogrodnictwo
      • Sadownictwo
      • Warzywnictwo
    • Rośliny ozdobne
    • Rośliny pokojowe
    • Rolnictwo
      • Agrobiznes
      • Gleboznawstwo
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Uprawa roli i roślin
    • Zioła
    • Zwierzęta
      • Drób
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Hodowle amatorskie
      • Owady
      • Ptaki
      • Żywienie i paszoznawstwo
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Hotelarstwo i turystyka
    • Mapy, atlasy
    • Przewodniki turystyczne
  • Weterynaria
    • Książki weterynaryjne
    • Poradniki o kotach
    • Poradniki o psach
  • Pozostałe publikacje
    • Albumy
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Kalendarze
    • Kosmetologia
    • Książki medyczne
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Literatura popularnonaukowa
    • Poradniki różne
    • Inne książki
Strona główna > Tematyka matematyczno-przyrodnicza>Chemia>Towaroznawcze aspekty wykorzystania pomiarów tlenu w opakowalnictwie

Towaroznawcze aspekty wykorzystania pomiarów tlenu w opakowalnictwie

Towaroznawcze aspekty wykorzystania pomiarów tlenu w opakowalnictwie Powiększ
  • Udostępnij na Facebook
  • Usuń ten produkt z moich ulubionych
  • Dodaj ten produkt do moich ulubionych
  • Drukuj
  • Inne towary tego wydawnictwa / producenta

Autor: Wojciech Kozak
Wydawca: Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Rok wydania: 2016
Wydanie: I
Stron: 151
Format: 170 x 240 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-7417-909-6

Więcej szczegółów

Ten produkt nie jest sprzedawany pojedynczo. Musisz wybrać conajmniej 1 sztuk tego produktu.

Ostatnie sztuki!

27,00 zł

  • Więcej informacji

Niniejsza praca ma charakter teoretyczno-empiryczny. Prezentuje kierunki zastosowań i rolę pomiarów tlenu we współczesnym opakowalnictwie. Przybliża też czytelnikowi metodę określania ilości tlenu na podstawie pomiaru fluorescencji na tle innych powszechnie dostępnych i wykorzystywanych metod pomiaru tlenu. Stanowi też próbę weryfikacji przydatności tej metody w opakowalnictwie. Składa się z czterech rozdziałów, w ramach których zrealizowano założone cele badawcze i zweryfikowano przyjęte hipotezy badawcze. Pierwszy rozdział wprowadza czytelnika w problematykę wpływu tlenu na jakość produktów spożywczych i przemysłowych. W rozdziale drugim zwrócono uwagę na rolę opakowania i procesów pakowania w ochronie jakości produktów przed niekorzystnym działaniem tlenu i zapobieganiu potencjalnym stratom ekonomicznym. Rozdział trzeci przedstawia szczegółowo obszary wykorzystania pomiarów tlenu w opakowalnictwie, z uwzględnieniem ich znaczenia praktycznego i gospodarczego. Omówiono w nim również najczęściej wykorzystywane metody pomiaru ilości tlenu, przybliżono zasadę ich działania oraz zastosowania praktyczne. Rozdział czwarty poświęcony jest problematyce pomiarów tlenu metodą fluorescencyjną. Prezentowane w nim badania weryfikują praktycznie przydatność wspomnianej metody do badań towaroznawczych. Poruszone w nim zostały praktyczne i techniczne aspekty pomiarów tlenu wykonywanych tą metodą, uwzględniające przygotowanie systemu pomiarowego, kalibrację, pomiary tlenu w różnych konfiguracjach i z różnym wyposażeniem dodatkowym w zależności od typu badań, a także warunki przeprowadzania pomiarów i czynniki wpływające na ich dokładność i wiarygodność.

Spis treści:

Wstęp
I. WPŁYW TLENY NA JAKOŚĆ PRODUKTÓW

II. ROLA OPAKOWAŃ I PROCESÓWPAKOWANIA W OCHRONIE JAKOŚCI PRODUKTÓW PRZED NIEKORZYSTNYM WPŁUWEM TLENU I ZAPOBIEGANIU POTENCJALNYM STRATOM EKONOMICZNYM

III. OBSZARY ZASTOSOWANIA POMIARÓW TLENU W OPAKOWALNICTWIE
  1. Metody pomiaru tlenu wykorzystywane w opakowalnictwie
  2. Zastosowanie pomiarów tlenu w badaniach przechowalniczych - w prognozowaniu bezpieczeństwa, zmian jakości oraz trwałości produktów
  3. Zastosowanie pomiarów tlenu do weryfikacji integralności opakowań i szczelności zapięć
  4. Zastosowanie pomiarów tlenu do oceny jakości materiałów opakowaniowych i opakowań z punktu widzenia ich właściwości barierowych
  5. Zastosowanie pomiarów tlenu do kontrolo jakości procesów pakowania próżniowego, pakowania w modyfikowanej atmosferze oraz magazynowania w kontrolowanej atmosferze
  6. Zastosowanie pomiarów tlenu do oceny jakości opakowań aktywnych i inteligentnych
IV. PROBLEMATYKA POMIARÓW TLENU METODĄ FLUORESCENCYJNĄ
  1. Przygotowania i kalibracja systemu pomiarowego
  2. Nieinwazyjne pomiary tlenu w wolnej przestrzeni opakowania
  3. Inwazyjne pomiary tlenu w wolnej przestrzeni opakowania
  4. Pomiary tlenu rozpuszczonego
  5. Weryfikacja integralności opakowań i szczelności zamknięć
  6. Oznaczanie przenikalności tlenu przez materiały opakowaniowe w postaci folii lub laminatów
  7. Oznaczanie przenikalności tlenu przez opakowania
  8. Określenie czasu niezbędnego do wykonania pomiarów przenikalności tlenu
  9. Badanie właściwości sorpcyjnych pochłaniaczy tlenu
  10. Określenie stabilności parametrów wskaźników tlenu OxyDot w czasie
  11. Okreslenie wpływu odległości i kąta przyłożenia sondy pomiatowej na wyniki pomiarów
  12. Określenie wpływu barwy opakowania na wyniki pomiarów
  13. Porównanie elektrochemicznej i fluorescencyjnej metody pomiaru tlenu
Podsumowanie
Bibliografia
Spis rysunków
Spis tabel

 

Informacja

  • O firmie
  • Regulamin
  • Adres i kontakt

Publikacje Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Kategorie

  • Pozostałe publikacje
    • Inne książki
    • Poradniki różne
    • Literatura popularnonaukowa
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Książki medyczne
    • Kosmetologia
    • Kalendarze
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Albumy
  • Weterynaria
    • Poradniki o psach
    • Poradniki o kotach
    • Książki weterynaryjne
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Przewodniki turystyczne
    • Mapy, atlasy
    • Hotelarstwo i turystyka
  • Tematyka rolnicza
    • Zwierzęta
      • Żywienie i paszoznawstwo
      • Ptaki
      • Owady
      • Hodowle amatorskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Drób
    • Zioła
    • Rolnictwo
      • Uprawa roli i roślin
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Gleboznawstwo
      • Agrobiznes
    • Rośliny pokojowe
    • Rośliny ozdobne
    • Ogrodnictwo
      • Warzywnictwo
      • Sadownictwo
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Meteorologia
    • Matematyka
    • Informatyka
    • Hydrologia
    • Geodezja
    • Fizyka i biofizyka
    • Chemia
  • Łowiectwo
  • Tematyka leśna
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Biologia
    • Zoologia
    • Mikrobiologia
    • Immunologia, Alergologia
    • Genetyka
    • Fizjologia i biochemia
    • Biologia ogólna
    • Botanika
  • Technologia żywności
    • Nalewki, wina i inne trunki
    • Kuchnia
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Żywieinie i dietetyka
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Toksykologia żywności
    • Mikrobiologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Biotechnologia i technologia żywności
  • Podręczniki
    • Szkoła podstawowa
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki ogólnokształcące
      • Podręczniki zawodowe
    • Pomoce dydaktyczne
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Podręczniki akademickie
    • Książki dla nauczyciela
  • Plansze dydaktyczne
    • Język niemiecki
    • Język angielski
    • Historia literatury
    • Historia
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Zoologia
    • Botanika
    • Biologia
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Plansze dla dzieci
  • Jeździectwo
  • Ekonomia i Prawo
    • Transport i logistyka
    • Unia Europejska
    • Prawo pracy
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo administracyjne
    • Finanse i rachunkowość
    • Ekonomia, biznes
    • BHP i PPOŻ
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Ekologia i ochrona środowiska
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Projektowanie ogrodów
    • Architektura krajobrazu
    • Architektura wnętrz
    • Architektura
  • Preparaty dla zwierząt
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
    • Preparaty na pasożyty
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • NOWOŚCI

Informacja

  • Księgarnia stacjonarna
  • O firmie
  • Regulamin
  • Wysyłka i zwroty
  • Adres i kontakt
  • Mapa strony

Moje konto

  • Moje zamówienia
  • Moje noty kredytowe
  • Moje adresy
  • Moje informacje osobiste
  • Moje ulubione produkty

Sign out

Kontakt z nami

  • LARIX
  • 20-033 Lublin 
    ul. Akademicka 15 
    w budynku AGRO II
    Collegium Agronomicum
  • Tel: (0-81) 44-111-07                    607 052 842
  • Email sklep@larix.lublin.pl

Przeglądaj wersję mobilną strony

Copyright 2013 LARIX | all rights reserved