LARIX
  • Mapa strony
  • Twoje konto
  • Nowe konto

  • Koszyk: 0 produkt produkty (pusty)
  • Twoje konto

Zaloguj

Koszyk    

0 produkty produkt jest pusty

Brak produktów

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Kategorie

  • NOWOŚCI
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • Preparaty dla zwierząt
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Preparaty na pasożyty
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Architektura
    • Architektura wnętrz
    • Architektura krajobrazu
    • Projektowanie ogrodów
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Ekologia i ochrona środowiska
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
  • Ekonomia i Prawo
    • BHP i PPOŻ
    • Ekonomia, biznes
    • Finanse i rachunkowość
    • Prawo administracyjne
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo pracy
    • Unia Europejska
    • Transport i logistyka
  • Jeździectwo
  • Plansze dydaktyczne
    • Plansze dla dzieci
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Biologia
    • Botanika
    • Zoologia
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Historia
    • Historia literatury
    • Język angielski
    • Język niemiecki
  • Podręczniki
    • Książki dla nauczyciela
    • Podręczniki akademickie
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Pomoce dydaktyczne
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki zawodowe
      • Podręczniki ogólnokształcące
    • Szkoła podstawowa
  • Technologia żywności
    • Biotechnologia i technologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Mikrobiologia żywności
    • Toksykologia żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Żywieinie i dietetyka
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Kuchnia
    • Nalewki, wina i inne trunki
  • Biologia
    • Botanika
    • Biologia ogólna
    • Fizjologia i biochemia
    • Genetyka
    • Immunologia, Alergologia
    • Mikrobiologia
    • Zoologia
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Tematyka leśna
  • Łowiectwo
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Chemia
    • Fizyka i biofizyka
    • Geodezja
    • Hydrologia
    • Informatyka
    • Matematyka
    • Meteorologia
  • Tematyka rolnicza
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Ogrodnictwo
      • Sadownictwo
      • Warzywnictwo
    • Rośliny ozdobne
    • Rośliny pokojowe
    • Rolnictwo
      • Agrobiznes
      • Gleboznawstwo
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Uprawa roli i roślin
    • Zioła
    • Zwierzęta
      • Drób
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Hodowle amatorskie
      • Owady
      • Ptaki
      • Żywienie i paszoznawstwo
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Hotelarstwo i turystyka
    • Mapy, atlasy
    • Przewodniki turystyczne
  • Weterynaria
    • Książki weterynaryjne
    • Poradniki o kotach
    • Poradniki o psach
  • Pozostałe publikacje
    • Albumy
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Kalendarze
    • Kosmetologia
    • Książki medyczne
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Literatura popularnonaukowa
    • Poradniki różne
    • Inne książki
Strona główna > Tematyka rolnicza>Zwierzęta>Drób>Sygnały brojlerów Praktyczny przewodnik prowadzenia stada kurcząt rzeźnych

Sygnały brojlerów Praktyczny przewodnik prowadzenia stada kurcząt rzeźnych

Sygnały brojlerów Praktyczny przewodnik prowadzenia stada kurcząt rzeźnych Powiększ
  • Udostępnij na Facebook
  • Usuń ten produkt z moich ulubionych
  • Dodaj ten produkt do moich ulubionych
  • Drukuj
  • Inne towary tego wydawnictwa / producenta

Autor: Maarten de Gussem, Koos van Middelkoop, Kristof van Mullem, Ellen van‘t Veer
Wydawca: Apra
Rok wydania: 2015
Wydanie: I
Stron: 120
Format: 205 x 265 mm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
ISBN:978-90-8740-265-5

Więcej szczegółów

Ten produkt nie jest sprzedawany pojedynczo. Musisz wybrać conajmniej 1 sztuk tego produktu.

Produkt niedostępny

Ostatnie sztuki!

Dodaj do koszyka
  • Więcej informacji

Sygnały brojlerów  to praktyczny przewodnik prowadzenia stada kurcząt rzeźnych w warunkach fermowych. Istotą treści przekazywanych w książce są bezpośrednie wskazówki dotyczące oceny jakości piskląt, przygotowania środowiska produkcyjnego, postępowania ze stadem w trakcie odchowu oraz oceny wpływu profilaktyki i warunków środowiskowych na efekty produkcyjne i jakość surowca drobiarskiego. Książka krok po kroku w sposób faktograficzny, na podstawie dużej liczby fotografii i rysunków, wskazuje prawidłowe postępowanie producenta drobiu prowadzące do uzyskania dużej ilości surowca o jak najwyższej jakości. Niewątpliwym atutem zaproponowanego opracowania jest przekazanie wiedzy teoretycznej w przejrzysty, praktyczny sposób. Książka ta stanowi kompendium wiedzy z zakresu postępowania ze stadem kurcząt rzeźnych dla producentów, służ weterynaryjnych, instruktorów i zootechników. Taka forma jest innowacyjnym sposobem przekazywania wiedzy producentom drobiu. Redakcji polskiej wersji dokonał znany w środowisku drobiarskim autor wielu publikacji i doświadczeń prof. nadzw. Dr hab. Marek Adamski.

Spis treści:

Od partnera wydania
Wprowadzenie
I. PATRZĄC UWAŻNIEJ, ZOBACZYSZ WIECEJ                
  1. Odbieranie sygnałów 
  2. Wykorzystywanie sygnałów 
  3. Zmysły 
  4. Anatomia 
  5. Struktura paszy: pobranie i strawność
  6. Fazy żywienia
  7. Co mówią liczby?
  8. Częstotliwość
  9. Główne parametry
II. ŚRODOWISKO ŻYCIA BROJLERÓW            
  1. Klimat zewnętrzny wpływa na wybór systemu utrzymania
  2. Mikroklimat
  3. Inne sytemy chowu 
  4. Wentylacja i ogrzewanie
  5. Temperatura + wilgotność = ciepło
  6. Wygodny klimat
  7. Systemy wentylacji
  8. Właściwa temperatura i prędkość ruchu powietrza
  9. Ocena wentylacji w kurniku
  10. Wentylacja
  11. Pobranie wody
  12. Dobra jakość wody
  13. Wrażliwe młode pisklęta
  14. Stosunek woda/pasza a zdrowotność jelit
  15. Cząsteczki w wodzie do pojenia (biofilm)
  16. Podłogi i ściółka
  17. Jakość ściółki
  18. Oświetlenie
  19. Bioasekuracja dla zysków i korzyści
III. PRZYGOTOWANIE DO NOWEGO RZUTU   
  1. Obsada
  2. Raport z ubojni źródłem informacji
  3. Czystość ogranicza zakażenia
  4. Czyszczenie i dezynfekcja
  5. Nie czyść wyłącznie wnętrza kurnika
  6. Szkodniki
  7. Papier dla piskląt
  8. Chłodna, świeża woda
  9. Zagrożenia podczas transportu: higiena i stres
IV. TYDZIEŃ 1: WAŻNY DOBRY START            
  1. Jakość jednodniowych piskląt
  2. Pierwszy dzień
  3. Ostrożne opróżnianie koszy transportowych
  4. Wychłodzone kurczęta
  5. Dobre rozmieszczenie obsady
  6. Właściwe pobieranie paszy
  7. Zadbaj, aby pisklęta piły
  8. Aby wiedzieć, trzeba zmierzyć!
  9. Zapalenie woreczka żółtkowego lub zakażenia pępka
  10. Słabe pisklęta
  11. Rozpoznawanie przyczyn padnięć
V. TYDZIEN 2: DALSZY WZROST I ROZWÓJ                   
  1. Uwaga na... zachowanie
  2. Obserwacja cech fizycznych
  3. Nie więcej niż sześć godzin ciemności
  4. Natężenie światła
  5. Szczepienia
  6. Metody szczepień
  7. Właściwe szczepienie - sztuka sama w sobie
  8. Ogranicz podawanie antybiotyków do minimum
VI. TYDZIEŃ 3: ZDROWOTNOŚĆ JELIT                    
  1. Patrząc od jednego końca...
  2. Obserwacja odchodów
  3. Pomarańczowe strzępki
  4. Składniki paszy
  5. Dodatki paszowe/stymulatory wzrostu
  6. Mokry pomiot: Clostridium - bakteryjne zapalenie jelit – dysbakterioza
  7. Kokcydioza
  8. Jak stosować kokcydiostatyki?
  9. Leczenie schorzeń jelit
  10. Ryzykowne okresy przy zmianie paszy
VII. TYDZIEŃ 4: UKŁAD ODDECHOWY                    
  1. Morfologia układu oddechowego
  2. Mikroklimat w brojlerni
  3. Strefa zagrożenia - powyżej 30°C
  4. Zaburzenia w oddychaniu
VIII. TYDZIEŃ 5: KONDYCJA NÓG                          
  1. Eliminacja ptaków z kulawizną
  2. Kulawizny i ich przyczyny
  3. Zakażenia enterokokami
  4. Stopy i skoki
  5. Zapobieganie zmianom na poduszkach stóp
  6. Zadrapania na skórze przy złej kondycji nóg
  7. Jakość ściółki
  8. Ściółka jako źródło ciepła
  9. Mokry pomiot
IX. KONIEC ODCHOWU I UBÓJ    
  1. Wzrost śmiertelności
  2. Czy w czasie karencji może pojawić się kokcydioza?
  3. Inne systemy utrzymania oraz rasy, rody, linie i mieszańce ptaków
  4. Choroby starszych brojlerów
  5. Wyłapywanie, załadunek i transport do ubojni
  6. Przygotowanie do załadunku
  7. Sztuka wyłapywania
  8. Przyjazd do ubojni
  9. Sprzedaż żywca czy chłodzonych tuszek?
  10. Białe i ciemne mięso
X. STADA RODZICIELSKIE               
  1. Powolny wzrost w trakcie wychowu
  2. Równoczesne osiąganie dojrzałości płciowej
  3. Koguty
  4. Transmisja zakażenia z kur na brojlery
  5. Odporność piskląt
  6. Młode stado rodzicielskie
  7. Jaja wylęgowe
 Indeks

 

Informacja

  • O firmie
  • Regulamin
  • Adres i kontakt

Publikacje Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Kategorie

  • Pozostałe publikacje
    • Inne książki
    • Poradniki różne
    • Literatura popularnonaukowa
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Książki medyczne
    • Kosmetologia
    • Kalendarze
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Albumy
  • Weterynaria
    • Poradniki o psach
    • Poradniki o kotach
    • Książki weterynaryjne
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Przewodniki turystyczne
    • Mapy, atlasy
    • Hotelarstwo i turystyka
  • Tematyka rolnicza
    • Zwierzęta
      • Żywienie i paszoznawstwo
      • Ptaki
      • Owady
      • Hodowle amatorskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Drób
    • Zioła
    • Rolnictwo
      • Uprawa roli i roślin
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Gleboznawstwo
      • Agrobiznes
    • Rośliny pokojowe
    • Rośliny ozdobne
    • Ogrodnictwo
      • Warzywnictwo
      • Sadownictwo
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Meteorologia
    • Matematyka
    • Informatyka
    • Hydrologia
    • Geodezja
    • Fizyka i biofizyka
    • Chemia
  • Łowiectwo
  • Tematyka leśna
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Biologia
    • Zoologia
    • Mikrobiologia
    • Immunologia, Alergologia
    • Genetyka
    • Fizjologia i biochemia
    • Biologia ogólna
    • Botanika
  • Technologia żywności
    • Nalewki, wina i inne trunki
    • Kuchnia
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Żywieinie i dietetyka
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Toksykologia żywności
    • Mikrobiologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Biotechnologia i technologia żywności
  • Podręczniki
    • Szkoła podstawowa
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki ogólnokształcące
      • Podręczniki zawodowe
    • Pomoce dydaktyczne
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Podręczniki akademickie
    • Książki dla nauczyciela
  • Plansze dydaktyczne
    • Język niemiecki
    • Język angielski
    • Historia literatury
    • Historia
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Zoologia
    • Botanika
    • Biologia
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Plansze dla dzieci
  • Jeździectwo
  • Ekonomia i Prawo
    • Transport i logistyka
    • Unia Europejska
    • Prawo pracy
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo administracyjne
    • Finanse i rachunkowość
    • Ekonomia, biznes
    • BHP i PPOŻ
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Ekologia i ochrona środowiska
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Projektowanie ogrodów
    • Architektura krajobrazu
    • Architektura wnętrz
    • Architektura
  • Preparaty dla zwierząt
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
    • Preparaty na pasożyty
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • NOWOŚCI

Informacja

  • Księgarnia stacjonarna
  • O firmie
  • Regulamin
  • Wysyłka i zwroty
  • Adres i kontakt
  • Mapa strony

Moje konto

  • Moje zamówienia
  • Moje noty kredytowe
  • Moje adresy
  • Moje informacje osobiste
  • Moje ulubione produkty

Sign out

Kontakt z nami

  • LARIX
  • 20-033 Lublin 
    ul. Akademicka 15 
    w budynku AGRO II
    Collegium Agronomicum
  • Tel: (0-81) 44-111-07                    607 052 842
  • Email sklep@larix.lublin.pl

Przeglądaj wersję mobilną strony

Copyright 2013 LARIX | all rights reserved