LARIX
  • Mapa strony
  • Twoje konto
  • Nowe konto

  • Koszyk: 0 produkt produkty (pusty)
  • Twoje konto

Zaloguj

Koszyk    

0 produkty produkt jest pusty

Brak produktów

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Kategorie

  • NOWOŚCI
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • Preparaty dla zwierząt
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
    • Preparaty na pasożyty
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Architektura
    • Architektura wnętrz
    • Architektura krajobrazu
    • Projektowanie ogrodów
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Ekologia i ochrona środowiska
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
  • Ekonomia i Prawo
    • BHP i PPOŻ
    • Ekonomia, biznes
    • Finanse i rachunkowość
    • Prawo administracyjne
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo pracy
    • Unia Europejska
    • Transport i logistyka
  • Jeździectwo
  • Plansze dydaktyczne
    • Plansze dla dzieci
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Biologia
    • Botanika
    • Zoologia
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Historia
    • Historia literatury
    • Język angielski
    • Język niemiecki
  • Podręczniki
    • Książki dla nauczyciela
    • Podręczniki akademickie
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Pomoce dydaktyczne
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki zawodowe
      • Podręczniki ogólnokształcące
    • Szkoła podstawowa
  • Technologia żywności
    • Biotechnologia i technologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Mikrobiologia żywności
    • Toksykologia żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Żywieinie i dietetyka
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Kuchnia
    • Nalewki, wina i inne trunki
  • Biologia
    • Botanika
    • Biologia ogólna
    • Fizjologia i biochemia
    • Genetyka
    • Immunologia, Alergologia
    • Mikrobiologia
    • Zoologia
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Tematyka leśna
  • Łowiectwo
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Chemia
    • Fizyka i biofizyka
    • Geodezja
    • Hydrologia
    • Informatyka
    • Matematyka
    • Meteorologia
  • Tematyka rolnicza
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Ogrodnictwo
      • Sadownictwo
      • Warzywnictwo
    • Rośliny ozdobne
    • Rośliny pokojowe
    • Rolnictwo
      • Agrobiznes
      • Gleboznawstwo
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Uprawa roli i roślin
    • Zioła
    • Zwierzęta
      • Drób
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Hodowle amatorskie
      • Owady
      • Ptaki
      • Żywienie i paszoznawstwo
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Hotelarstwo i turystyka
    • Mapy, atlasy
    • Przewodniki turystyczne
  • Weterynaria
    • Książki weterynaryjne
    • Poradniki o kotach
    • Poradniki o psach
    • Preparaty witaminowe
  • Pozostałe publikacje
    • Albumy
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Kalendarze
    • Kosmetologia
    • Książki medyczne
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Literatura popularnonaukowa
    • Poradniki różne
    • Inne książki
Strona główna > Tematyka rolnicza>Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty>Patogeny roślinne problemem rolnictwa i przetwórstwa Warsztaty naukowe

Patogeny roślinne problemem rolnictwa i przetwórstwa Warsztaty naukowe

Patogeny roślinne problemem rolnictwa i przetwórstwa Warsztaty naukowe Powiększ
  • Udostępnij na Facebook
  • Usuń ten produkt z moich ulubionych
  • Dodaj ten produkt do moich ulubionych
  • Drukuj
  • Inne towary tego wydawnictwa / producenta

Autor: Praca zbiorowa
Wydawca: IUNG
Rok wydania: 2012
Stron: 93
Format: 165 x 235 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-7562-109-9

Więcej szczegółów

Ten produkt nie jest sprzedawany pojedynczo. Musisz wybrać conajmniej 1 sztuk tego produktu.

Produkt niedostępny

Ostatnie sztuki!

Dodaj do koszyka
  • Więcej informacji

Intensyfikacja produkcji roślinnej przynosi pożądane efekty w postaci zwiększenia plonów oraz ich stabilizacji, jednak często powoduje również zmiany środowiskowe wpływające na wzrost zagrożenia ze strony różnorodnych czynników chorobotwórczych. Patogeny nie tylko oddziałują negatywnie na efektywność produkcji rolniczej, ale rónież są zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywności poprzez zanieczyszczenie mykotoksynami, które dotyka corocznie 25% światowych plonów. Zagadnienia te są tematem przewodnim warsztatów "Patogeny roślinne problemem rolnictwa i przetwórstwa" zorganizowanych w Puławach w ramach projektu Proficiency realizowanego w IUNG-PIB.



Spis treści:

Program warsztatów

Wstęp

I. I SESJA - GŁÓWNE PATOGENY ROŚLIN I METODY ICH IDENTYFIKACJI

  1. Wpływ integrowanej ochrony roślin na ograniczenie rozwoju chorób
  2. Problematyka patogenów roślinnych w badaniach odmianowych w Polsce
  3. Od DDT do integrowanej ochrony roślin
  4. Nadzór Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa nad obrotem i stosowaniem środków ochrony roślin
  5. Diagnostka bakteryjnych chorób roślin
  6. Działalność Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w zakresie diagnostki agrofagów kwarantannowych
  7. Jak wyhodować ziemniak odporny na wirusy?
  8. Mapowanie odporności ziemniaka na Phytophthora infestans
  9. Współczesne metody zwalczania chorób rzepaku w Polsce
  10. Mączniak prawdziwy chmielu (Podosphaera macularis) - szkodliwość i źródła odporności
  11. Ocena różnicowania izolatów PVY metodą serologiczną i analizy sekwencji genomowej
  12. Środki ochrony roślin - bezpieczeństwo czy zagrożenie dla pszczół

 

II. II SESJA - GRZYBY PATOGENICZNE ŹRÓDŁEM MIKOTOKSYN

  1. Szkodliwość wybranych gatunków grzybów dla zbóż z uwzględnieniem ich właściwości toksynotwórczych
  2. Wpływ systemu uprawy na występowanie fuzariozy kłosów (Fusarium ssp.) i mikotoksyn w ziarnie pszenicy w świetle wieloletnich doświadczeń IUNG-PIB
  3. Zasiedlenie ziarna pszenicy przez grzyby z rodzaju Fusariumw zależności od odmiany, zmianowania, technologii produkcji i warunków pogodowych
  4. Molekularne i tradycyjne metody oceny wpływu fungicydów na występowanie fuzariozy kłosów i mikotoksyn w ziarnie pszenicy

 

III. SESJA PLAKATOWA

  1. Ocena reakcji odmian ziemniaka na substancje aktywne herbicydów (fitotoksyczność)
  2. Rhizoctonia ssp.- patogeny roślin uprawnych
  3. Ochrona biologiczna i chemiczna a zdrowotność czterech odmian ziemniaka jadalnego
  4. Zbiorowisko grzybów zasiedlających korzenie marchwi w uprawie ekologicznej i integrowanej
  5. Zasiedlenie ziarna pszenżyta ozimego przez grzyby z rodzaju Fusariumw zależności od odmiany, zmianowania i technologii produkcji
  6. Odporność odmian jęczmienia na mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis f. sp. hordei) włączonych do badań rejestrowanych w Polsce w roku 2010
  7. Wirus mozaiki tytoniu (Tabacco mosaic virus) zagrożeniem dla hodowli i uprawy
  8. Występowanie chorób powodowanych przez grzyby na pędach wierzby krzewiastej (Salix sp.)
  9. Identyfikacja nadpasożytów grzybów rdzawnikowych i mączniaków prawdziwych występujących na terenie województwa mazowieckiego
  10. Wpływ monokulturowej uprawy żyta jarego na zmiany w środowisku glebowym
  11. Ocena wykorzystywania przez szczepy bakterii endofitycznych z rodzaju Azospirillumkwasów fenolowych w wiązaniu wolnego azotu i określenie ich zawartości w siewkach pszenicy ozimej i jęczmienia ozimego
  12. Ocena zdolności bakterii endofitycznych z rodzaju Azospirillumdo indukcji odporności systemicznej u roślin
  13. Oddziaływanie bakterii wiążących wolny azot w zwiększaniu fitoremediacji w glebach skażonych olejem napędowym z uwzględnieniem zawartych w nich metali ciężkich
  14. Mykoflora nasion bobu w zależności od sposobu ochrony
  15. Wpływ porażenia Puccinia graminis Pers. na zawartość makroelementów w wybranych odmianach Poa pratensisL.
  16. Wpływ zbiorowisk grzybów wyizolowanych z chorych roślin truskawki na Colletotrichum acutatum
  17. Identyfikacja, występowanie i struktura locus MAT w populacji Fusarium verticillioides(Sacc.) Nirenberg
  18. Zdrowotność wybranych odmian papryki (Capsicum annuumL.) uprawianej w polu w województwie lubelskim
  19. Wpływ naturalnych hormonów stosowanych w indukcji stresu temperaturowego na zdrowotność nasio słonecznika
  20. Wykorzystanie piromerów SCAR do identyfikacji szczepów Fusarium culmorumoraz określenia ich potencjalnej zdolności do syntezy deokynivalenonu w tkankach żyta i pszenicy uprawianych w warunkach polowych
  21. Występowanie Fusarium eqiseti (Corda) Sacc. na owsie (Avena sativaL.) i podatnosć siewek wybranych genotypów na porażenie przez ten gatunek
  22. Bioróżnorodność grzybów w uprawach chryzantem pod osłonami
  23. Zagrożenie upraw ziemniaka przez ślinika luzytańskiego (Arion lusitanicus) w warunkach Podkarpacia
  24. Zdrowotność pszenicy ozimej w wieloletniej monokulturze
  25. Zdrowotność korzeni i podstawy źdźbła oraz grzyby towarzyszące pszenicy jarej w dwóch systemach uprawy
  26. Porównanie zdrowotności przenicy jarej i orkiszu jarego uprawianych w warunkach rolnictwa ekologicznego
  27. Występowanie fuzariozy kłosów i zasiedlenie ziarna przez Fusariumssp. wybranych odmian pszenicy uprawianych w systemie ekologicznym w Osinach w latach 2005-2010
  28. Fusarium langsethiaeTorp&Nirenberg na ziarnie zbóż w Europie - sytuacja w Polsce
  29. Identyfikacja i wrażliwość na fungicydy patogenów rodzaju Oculimacula
  30. Występowanie mikotoksyn fuzaryjnych w ziarnie pszenicy Triticum aestivum ssp. speltaL. odmiany Rokosz w zależności od dawki azotu i gęstości siewu
  31. Zdalna ocena porażenia pszenicy ozimej przez choroby podsuszkowe w zależności od zmianowania
  32. Reakcja di-, tetra- i heksaploidalnych pszenic na infekcję Fusarium culmorum(W.G.Smith) Sacc.
  33. Patogenicznosć oraz wrażliwosć na fungicydy izolatów Borytis narcissicolaKleb.
  34. Występowanie mikotoksyn wytwarzanych przez grzyby z rodzaju Fusariumw odmianach pszenicy ozimej
  35. Próby ograniczenia zarazy ziemniaka (Phytophthora infestansMont. de Bary)niekonwencjonalnymi metodami
  36. Alternarioza problemem upraw ziemniaka na Lubelszczyźnie
  37. Porażenie wybranych odmian pszenicy ozimej przez patogeny podstawy źdźbła w trwałym doświadczeniu płodozmianowym w Grabowie
  38. Systemy uprawy roli a nasilenie występowania chorób podstawy źdźbła
  39. Kolekcja Phytophthora infestansw IHAR-PIB O. Młochów
  40. Taksonomia i identyfikacja grzybów rodzaju Rhizoctonia
  41. Izolacja ze środowiska pszenicy ozimej i identyfikacja bakterii rodzaju Sphingomonasniewrażliwych na fungicydy
  42. Wpływ terminu siewu i odmiany na porażenie roślin pszenicy jarej przez choroby grzybowe

Informacja

  • O firmie
  • Regulamin
  • Adres i kontakt

Publikacje Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Kategorie

  • Pozostałe publikacje
    • Inne książki
    • Poradniki różne
    • Literatura popularnonaukowa
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Książki medyczne
    • Kosmetologia
    • Kalendarze
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Albumy
  • Weterynaria
    • Preparaty witaminowe
    • Poradniki o psach
    • Poradniki o kotach
    • Książki weterynaryjne
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Przewodniki turystyczne
    • Mapy, atlasy
    • Hotelarstwo i turystyka
  • Tematyka rolnicza
    • Zwierzęta
      • Żywienie i paszoznawstwo
      • Ptaki
      • Owady
      • Hodowle amatorskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Drób
    • Zioła
    • Rolnictwo
      • Uprawa roli i roślin
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Gleboznawstwo
      • Agrobiznes
    • Rośliny pokojowe
    • Rośliny ozdobne
    • Ogrodnictwo
      • Warzywnictwo
      • Sadownictwo
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Meteorologia
    • Matematyka
    • Informatyka
    • Hydrologia
    • Geodezja
    • Fizyka i biofizyka
    • Chemia
  • Łowiectwo
  • Tematyka leśna
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Biologia
    • Zoologia
    • Mikrobiologia
    • Immunologia, Alergologia
    • Genetyka
    • Fizjologia i biochemia
    • Biologia ogólna
    • Botanika
  • Technologia żywności
    • Nalewki, wina i inne trunki
    • Kuchnia
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Żywieinie i dietetyka
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Toksykologia żywności
    • Mikrobiologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Biotechnologia i technologia żywności
  • Podręczniki
    • Szkoła podstawowa
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki ogólnokształcące
      • Podręczniki zawodowe
    • Pomoce dydaktyczne
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Podręczniki akademickie
    • Książki dla nauczyciela
  • Plansze dydaktyczne
    • Język niemiecki
    • Język angielski
    • Historia literatury
    • Historia
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Zoologia
    • Botanika
    • Biologia
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Plansze dla dzieci
  • Jeździectwo
  • Ekonomia i Prawo
    • Transport i logistyka
    • Unia Europejska
    • Prawo pracy
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo administracyjne
    • Finanse i rachunkowość
    • Ekonomia, biznes
    • BHP i PPOŻ
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Ekologia i ochrona środowiska
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Projektowanie ogrodów
    • Architektura krajobrazu
    • Architektura wnętrz
    • Architektura
  • Preparaty dla zwierząt
    • Preparaty na pasożyty
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • NOWOŚCI

Informacja

  • Księgarnia stacjonarna
  • O firmie
  • Regulamin
  • Wysyłka i zwroty
  • Adres i kontakt
  • Mapa strony

Moje konto

  • Moje zamówienia
  • Moje noty kredytowe
  • Moje adresy
  • Moje informacje osobiste
  • Moje ulubione produkty

Sign out

Kontakt z nami

  • LARIX
  • 20-033 Lublin 
    ul. Akademicka 15 
    w budynku AGRO II
    Collegium Agronomicum
  • Tel: (0-81) 44-111-07                    607 052 842
  • Email sklep@larix.lublin.pl

Przeglądaj wersję mobilną strony

Copyright 2013 LARIX | all rights reserved