Mykologia przemysłowa
- Usuń ten produkt z moich ulubionych
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
- Drukuj
- Inne towary tego wydawnictwa / producenta
Autorzy monografii poświęconej grzybom, jednej z najliczniej występujących w przyrodzie grup organizmów żywych, akcentują ich wyraźną odrębność, a szczególnie zdolność gromadzenia składników pokarmowych w owocnikach oraz syntezy substancji aktywnych biologicznie. Po raz pierwszy w polskiej literaturze mykologicznej opisano tak kompleksowo biologię grzybów wytwarzających duże jadalne owocniki oraz ich liczne i różnorodne zastosowania w farmacji, medycynie i biotechnologii. Wiadomości te uzupełnia opis wytwarzania biomasy grzybni metodą fermentorową. Nowatorską część opracowania stanowi rozdział opisujący otrzymuwanie owocników podziemnyvh i uprawę sklerocjów. Książka jest przeznaczona głównie dla studentów biotechnologii, ale może także zainteresować zajmujących się ekologią i tych wszystkich, którzy chcą zrozumieć grzyby.
Spis treści:
WSTĘP
I. BIOLOGIA GRZYBÓW
II. ZASADY I WARUNKI PRODUKCJI GRZYBÓW
III. UPRAWA GRZYBÓW SAPROTROFICZNYCH
IV. GRZYBY MYKORYZOWE I ENDOSYMBIOTYCZNE
V. GRZYBY WYTWARZAJĄCE SKLEROCJA (SKLEROTY)
VI. HODOWLA FERMENTOROWA
VII. PODSTAWOWE I WTÓRNE METABOLITY GRZYBÓW
VIII. KONKURENCYJNE MIKROORGANIZMY W UPRAWIE GRZYBÓW
IX. SZKODNIKI GRZYBÓW JADALNYCH
X. ZNACZENIE GRZYBÓW W KSZTAŁTOWANIU I DETOKSYKACJI ŚRODOWISKA NATURALNEGO
LITERATURA