LARIX
  • Mapa strony
  • Twoje konto
  • Nowe konto

  • Koszyk: 0 produkt produkty (pusty)
  • Twoje konto

Zaloguj

Koszyk    

0 produkty produkt jest pusty

Brak produktów

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Kategorie

  • NOWOŚCI
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • Preparaty dla zwierząt
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Preparaty na pasożyty
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Architektura
    • Architektura wnętrz
    • Architektura krajobrazu
    • Projektowanie ogrodów
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Ekologia i ochrona środowiska
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
  • Ekonomia i Prawo
    • BHP i PPOŻ
    • Ekonomia, biznes
    • Finanse i rachunkowość
    • Prawo administracyjne
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo pracy
    • Unia Europejska
    • Transport i logistyka
  • Jeździectwo
  • Plansze dydaktyczne
    • Plansze dla dzieci
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Biologia
    • Botanika
    • Zoologia
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Historia
    • Historia literatury
    • Język angielski
    • Język niemiecki
  • Podręczniki
    • Książki dla nauczyciela
    • Podręczniki akademickie
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Pomoce dydaktyczne
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki zawodowe
      • Podręczniki ogólnokształcące
    • Szkoła podstawowa
  • Technologia żywności
    • Biotechnologia i technologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Mikrobiologia żywności
    • Toksykologia żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Żywieinie i dietetyka
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Kuchnia
    • Nalewki, wina i inne trunki
  • Biologia
    • Botanika
    • Biologia ogólna
    • Fizjologia i biochemia
    • Genetyka
    • Immunologia, Alergologia
    • Mikrobiologia
    • Zoologia
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Tematyka leśna
  • Łowiectwo
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Chemia
    • Fizyka i biofizyka
    • Geodezja
    • Hydrologia
    • Informatyka
    • Matematyka
    • Meteorologia
  • Tematyka rolnicza
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Ogrodnictwo
      • Sadownictwo
      • Warzywnictwo
    • Rośliny ozdobne
    • Rośliny pokojowe
    • Rolnictwo
      • Agrobiznes
      • Gleboznawstwo
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Uprawa roli i roślin
    • Zioła
    • Zwierzęta
      • Drób
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Hodowle amatorskie
      • Owady
      • Ptaki
      • Żywienie i paszoznawstwo
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Hotelarstwo i turystyka
    • Mapy, atlasy
    • Przewodniki turystyczne
  • Weterynaria
    • Książki weterynaryjne
    • Poradniki o kotach
    • Poradniki o psach
  • Pozostałe publikacje
    • Albumy
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Kalendarze
    • Kosmetologia
    • Książki medyczne
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Literatura popularnonaukowa
    • Poradniki różne
    • Inne książki
Strona główna > Podręczniki>Podręczniki akademickie>Gleboznawstwo

Gleboznawstwo

Gleboznawstwo Powiększ
  • Udostępnij na Facebook
  • Usuń ten produkt z moich ulubionych
  • Dodaj ten produkt do moich ulubionych
  • Drukuj
  • Inne towary tego wydawnictwa / producenta

Autor: Andrzej Mocek (red.)
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania: 2021
Wydanie: I - 4 dodruk
Stron: 571
Format: 165 x 235 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-01-21857-7

Więcej szczegółów

Ten produkt nie jest sprzedawany pojedynczo. Musisz wybrać conajmniej 1 sztuk tego produktu.

Ostatnie sztuki!

89,00 zł

cena po rabacie

-10,00 zł

99,00 zł

  • Więcej informacji

Kompendium wiedzy o glebie według najnowszych kryteriów stosowanych w Polsce i na świecie. 

W książce przedstawiono nową klasyfikację uziarnienia mineralnych utworów glebowych, opracowaną przez PTG (2009), które nawiązują ściśle do podziałów na frakcje i grupy granulometryczne stosowane powszechnie w literaturze międzynarodowej. Zaprezentowano również nowe zasady klasyfikacji przyrodniczej gleb. Systematyka gleb Polski (SgP 2011) jest oparta na kryteriach najczęściej stosowanych w taksonomiach gleb o zasięgu światowym, która jest wykorzystywana i zalecana w krajach Unii Europejskiej. 

Omówiono w niej:
• funkcje gleby
• geologiczne podstawy gleboznawstwa
• czynniki i procesy glebotwórcze
• morfologię gleb
• właściwości fizyczne i chemiczne gleb
• właściwości biologiczne i biochemiczne gleb
• geografię gleb świata
• podstawy kartografii i klasyfikacji użytkowej gleb
• zagrożenia, ochronę i rekultywację gleb.

Jest to publikacja dla studentów kierunków: rolniczych, przyrodniczych, inżynierii kształtowania środowiska, ochrony środowiska, biologii, geografii, geodezji, architektury krajobrazu w ramach studiów licencjackich, magisterskich i doktoranckich oraz dla pracowników naukowych wyższych uczelni i instytutów badawczych.

Spis treści:

Przedmowa
 
I. DEFINICJA I FUNKCJE GLEBY W ŚRODOWISKU (KRAJOBRAZIE)
  1. Definicja 
  2. Funkcje gleby
 
II. GEOLOGICZNE PODSTAWY GLEBOZNAWSTWA
  1. Wprowadzenie
  2. Miejsce Ziemi we Wszechświecie, jej powstanie i historia
  3. Budowa Ziemi
  4. Procesy geologiczne i cykl skalny 
  5. Podstawy mineralogii 
  6. Skały magmowe
  7. Skały osadowe
  8. Skały metamorficzne 
 
III. CZYNNIKI I PROCESY GLEBOTWÓRCZE
  1. Wprowadzenie
  2. Wpływ poszczególnych czynników glebotwórczych na powstawanie i rozwój gleb
  3. Istota procesu glebotwórczego i zjawiska składające się na proces glebotwórczy 
  4. Elementarne (typologiczne) procesy glebotwórcze
IV. MORFOLOGIA GLEB
  1. Wprowadzenie
  2. Pedon i profil glebowy 
  3. Główne poziomy glebowe (genetyczne) 
  4. Barwa gleby 
  5. Oglejenie gleby
  6. Struktura gleby
  7. Układ gleby
  8. Nagromadzania i wytrącenia substancji 
  9. Zarys mikromorfologii gleb
V. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE GLEB
  1. Wprowadzenie
  2. Gleba jako układ trójfazowy 
  3. Podział właściwości fizycznych gleb 
  4. Podstawowe właściwości fizyczne gleb
  5. Funkcjonalne właściwości fizyczne gleb
VI. WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE GLEB
  1. Wprowadzenie 
  2. Materia organiczna gleb
  3. Odczyn, kwasowość i właściwości buforowe gleb
  4. Właściwości sorpcyjne gleb
  5. Skład chemiczny gleby 
VII. WŁAŚCIWOŚCI BIOLOGICZNE I BIOCHEMICZNE GLEBY
  1. Wprowadzenie
  2. Drobnoustroje glebowe
  3. Mezo- i makrofauna 
  4. Mikrobiologiczne przemiany materii organicznej w glebie
  5. Mikrobiologiczne przemiany azotu glebowego 
  6. Mikoryza
  7. Rola mikroorganizmów w przemianach fosforu. siarki, żelaza i manganu
  8. Mikroorganizmy i enzymy glebowe jako bioindykatory jakości i zdrowotności gleby
VIII. SYSTEMATYKA GLEB POLSKI
  1. Wprowadzenie 
  2. Założenia do systematyki gleb 
  3. Materiały, poziomy i właściwości diagnostyczne gleb klasyfikowanych
  4. Klasyfikacja i identyfikacja taksonomicznych jednostek glebowych
IX. GEOGRAFIA GLEB ŚWIATA
  1. Wprowadzenie 
  2. Charakterystyka gleb strefowych kuli ziemskiej w ujęciu geograficzno-genetycznym
  3. Charakterystyka ważniejszych gleb śródstrefowych (intrazonalnych) kuli ziemskiej 
  4. Charakterystyka ważniejszych gleb niestrefowych (azonalnych) kuli ziemskiej 
  5. Gleby świata w ujęciu amerykańskiej klasyfikacji gleb 
  6. Gleby świata w ujęciu klasyfikacji gleb WRB (World Reference Base for Soil Resources 2007) 
  7. Geografia gleb Polski
X. PODSTAWY KARTOGRAFII I KLASYFIKACJI UŻYTKOWEJ GLEB
  1. Technika terenowych prac gleboznawczych 
  2. Kartografia gleb siedlisk leśnych 
  3. Klasyfikacja bonitacyjna gleb 
  4. Klasyfikacja glebowo-rolnicza
  5. Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej
XI. ZAGROŻENIA, OCHRONA I REKULTYWACJA GLEB
  1. Wprowadzenie 
  2. Główne zagrożenia i mechanizmy degradacji gleb w świetle Strategii Tematycznej Ochrony Gleb Unii Europejskiej 
  3. Zagrożenie gleb degradacją na świecie
  4. Zagrożenia i degradacja gleb w Polsce
  5. Ochrona gleb
  6. Rekultywacja terenów zdegradowanych
  7. Rekultywacja i zagospodarowanie wybranych terenów zdegradowanych geomechanicznie
  8. Wybrane zagadnienia z zakresu rekultywacji (remediacji) gleb zdegradowanych chemicznie 
 
Literatura 
Indeks

 

Informacja

  • O firmie
  • Regulamin
  • Adres i kontakt

Publikacje Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Kategorie

  • Pozostałe publikacje
    • Inne książki
    • Poradniki różne
    • Literatura popularnonaukowa
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Książki medyczne
    • Kosmetologia
    • Kalendarze
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Albumy
  • Weterynaria
    • Poradniki o psach
    • Poradniki o kotach
    • Książki weterynaryjne
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Przewodniki turystyczne
    • Mapy, atlasy
    • Hotelarstwo i turystyka
  • Tematyka rolnicza
    • Zwierzęta
      • Żywienie i paszoznawstwo
      • Ptaki
      • Owady
      • Hodowle amatorskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Drób
    • Zioła
    • Rolnictwo
      • Uprawa roli i roślin
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Gleboznawstwo
      • Agrobiznes
    • Rośliny pokojowe
    • Rośliny ozdobne
    • Ogrodnictwo
      • Warzywnictwo
      • Sadownictwo
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Meteorologia
    • Matematyka
    • Informatyka
    • Hydrologia
    • Geodezja
    • Fizyka i biofizyka
    • Chemia
  • Łowiectwo
  • Tematyka leśna
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Biologia
    • Zoologia
    • Mikrobiologia
    • Immunologia, Alergologia
    • Genetyka
    • Fizjologia i biochemia
    • Biologia ogólna
    • Botanika
  • Technologia żywności
    • Nalewki, wina i inne trunki
    • Kuchnia
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Żywieinie i dietetyka
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Toksykologia żywności
    • Mikrobiologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Biotechnologia i technologia żywności
  • Podręczniki
    • Szkoła podstawowa
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki ogólnokształcące
      • Podręczniki zawodowe
    • Pomoce dydaktyczne
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Podręczniki akademickie
    • Książki dla nauczyciela
  • Plansze dydaktyczne
    • Język niemiecki
    • Język angielski
    • Historia literatury
    • Historia
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Zoologia
    • Botanika
    • Biologia
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Plansze dla dzieci
  • Jeździectwo
  • Ekonomia i Prawo
    • Transport i logistyka
    • Unia Europejska
    • Prawo pracy
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo administracyjne
    • Finanse i rachunkowość
    • Ekonomia, biznes
    • BHP i PPOŻ
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Ekologia i ochrona środowiska
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Projektowanie ogrodów
    • Architektura krajobrazu
    • Architektura wnętrz
    • Architektura
  • Preparaty dla zwierząt
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
    • Preparaty na pasożyty
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • NOWOŚCI

Informacja

  • Księgarnia stacjonarna
  • O firmie
  • Regulamin
  • Wysyłka i zwroty
  • Adres i kontakt
  • Mapa strony

Moje konto

  • Moje zamówienia
  • Moje noty kredytowe
  • Moje adresy
  • Moje informacje osobiste
  • Moje ulubione produkty

Sign out

Kontakt z nami

  • LARIX
  • 20-033 Lublin 
    ul. Akademicka 15 
    w budynku AGRO II
    Collegium Agronomicum
  • Tel: (0-81) 44-111-07                    607 052 842
  • Email sklep@larix.lublin.pl

Przeglądaj wersję mobilną strony

Copyright 2013 LARIX | all rights reserved