LARIX
  • Mapa strony
  • Twoje konto
  • Nowe konto

  • Koszyk: 0 produkt produkty (pusty)
  • Twoje konto

Zaloguj

Koszyk    

0 produkty produkt jest pusty

Brak produktów

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Kategorie

  • NOWOŚCI
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • Preparaty dla zwierząt
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Preparaty na pasożyty
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Architektura
    • Architektura wnętrz
    • Architektura krajobrazu
    • Projektowanie ogrodów
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Ekologia i ochrona środowiska
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
  • Ekonomia i Prawo
    • BHP i PPOŻ
    • Ekonomia, biznes
    • Finanse i rachunkowość
    • Prawo administracyjne
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo pracy
    • Unia Europejska
    • Transport i logistyka
  • Jeździectwo
  • Plansze dydaktyczne
    • Plansze dla dzieci
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Biologia
    • Botanika
    • Zoologia
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Historia
    • Historia literatury
    • Język angielski
    • Język niemiecki
  • Podręczniki
    • Książki dla nauczyciela
    • Podręczniki akademickie
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Pomoce dydaktyczne
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki zawodowe
      • Podręczniki ogólnokształcące
    • Szkoła podstawowa
  • Technologia żywności
    • Biotechnologia i technologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Mikrobiologia żywności
    • Toksykologia żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Żywieinie i dietetyka
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Kuchnia
    • Nalewki, wina i inne trunki
  • Biologia
    • Botanika
    • Biologia ogólna
    • Fizjologia i biochemia
    • Genetyka
    • Immunologia, Alergologia
    • Mikrobiologia
    • Zoologia
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Tematyka leśna
  • Łowiectwo
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Chemia
    • Fizyka i biofizyka
    • Geodezja
    • Hydrologia
    • Informatyka
    • Matematyka
    • Meteorologia
  • Tematyka rolnicza
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Ogrodnictwo
      • Sadownictwo
      • Warzywnictwo
    • Rośliny ozdobne
    • Rośliny pokojowe
    • Rolnictwo
      • Agrobiznes
      • Gleboznawstwo
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Uprawa roli i roślin
    • Zioła
    • Zwierzęta
      • Drób
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Hodowle amatorskie
      • Owady
      • Ptaki
      • Żywienie i paszoznawstwo
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Hotelarstwo i turystyka
    • Mapy, atlasy
    • Przewodniki turystyczne
  • Weterynaria
    • Książki weterynaryjne
    • Poradniki o kotach
    • Poradniki o psach
  • Pozostałe publikacje
    • Albumy
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Kalendarze
    • Kosmetologia
    • Książki medyczne
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Literatura popularnonaukowa
    • Poradniki różne
    • Inne książki
Strona główna > Podręczniki>Podręczniki akademickie>Żywienie zwierząt i paszoznawstwo t. 3 Paszoznawstwo

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo t. 3 Paszoznawstwo

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo t. 3 Paszoznawstwo Powiększ
  • Udostępnij na Facebook
  • Usuń ten produkt z moich ulubionych
  • Dodaj ten produkt do moich ulubionych
  • Drukuj
  • Inne towary tego wydawnictwa / producenta

Autor: Dorota Jamróz
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania: 2017
Wydanie: II poprawione
Stron: 440
Format: 170 x 240 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-01-17401-9

Więcej szczegółów

Ten produkt nie jest sprzedawany pojedynczo. Musisz wybrać conajmniej 1 sztuk tego produktu.

Ostatnie sztuki!

76,00 zł

cena po rabacie

-3,00 zł

79,00 zł

  • Więcej informacji
Troska o zdrowie człowieka, konsumenta produktów pochodzenia zwierzęcego i o dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości pasz oraz dodatków paszowych, a także doskonalenia systemu zapewniania ich bezpieczeństwa. Pasze i dodatki paszowe są niezbędne do zaspokajania potrzeb pokarmowych zwierząt, wpływają na wydajność i zdrowotność, a także na cechy użytkowe zwierząt oraz na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso, jaja). 

W książce omówiono m.in.: 
  • wartości pokarmowe różnych materiałów paszowych – pojedynczych pasz, jak i mieszanek treściwych, koncentratów białkowych, a także różnych dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt, 
  • sposoby ich pozyskiwania,
  • metody konserwacji i przetwarzania, 
  • obecność w nich substancji antyodżywczych i ich oddziaływanie na zdrowie zwierząt, 
  • związki chemiczne i preparaty biotechnologiczne, które mogą być pomocne w efektywnej produkcji zwierzęcej zapewniającej pozyskanie bezpiecznej żywności, 
  • zagadnienia wynikające z najnowszych zmian przepisów Unii Europejskiej dotyczących pasz i uwarunkowań prawnych, higieny pasz, nadzoru weterynaryjnego nad produkcją pasz,
  • nowością jest również rozdział poświęcony paszom pochodzącym z roślin genetycznie modyfikowanych. Temat ten jest szczególnie ważny, gdyż wyjaśnia problem produkcji bezpiecznej żywności dla człowieka.

Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych, a także nas samych, jako konsumentów.
 
 
Spis treści
 
I. WPROWADZENIE DO TEMATYKI PASZOZNAWSTWA
  1. Składniki pokarmowe pasz
  2. Metody oznaczeń chemicznych i fizycznych skladu pasz
  3. Metodyczne podstawy prawa paszowego
 
II. ZIELONKI Z UPRAW POLOWYCH
  1. Struktura produkcji w stosunku do potrzeb żywieniowych
  2. Wieloletnie rośliny motylkowe (bobowate)
  3. Zielonki roślin strączkowych
  4. Trawy w produkcji polowej
  5. Zielonki z roślin zbożowych
  6. Mieszanki paszowe roślin zielonych
  7. Liście i nać roślin korzeniowych i okopowych
  8. Inne zielonki
  9. Kukurydza – podstawowa roślina paszowa
 
III. RUŃ Z TRWAŁYCH UŻYTKÓW ZIELONYCH
  1. Znaczenie trwałych użytków zielonych w żywieniu zwierząt i produkcji pasz
  2. Czynniki wpływające na wartość pokarmową pasz z użytków zielonych
  3. Ruń łąkowa
  4. Ruń pastwiskowa
  5. Systemy wypasu
  6. Metody oceny wydajności pastwiska
  7. Pastwiska dla poszczególnych gatunków zwierząt
  8. Zagrożenia dla zwierząt przebywających na pastwiskach
 
IV. METODY KONSERWOWANIA ZIELONEK
  1. Technologia produkcji kiszonek
  2. Technologia produkcji siana
  3. Technologie produkcji suszu
 
V.OKOPOWE
  1. Rośliny okopowe bulwiaste
  2. Rośliny okopowe korzeniowe
 
VI. SŁOMA, PLEWY, STRĄCZYNY, LIŚCIARKA
  1. Słomy
  2. Plwey, strączyny, łuski
  3. Liściarka, kora drzew, snopówka
 
VII. ZIARNO ZBÓŻ I PRODUKTY UBOCZNE PRZEMYSŁU ZBOŻOWO-MŁYNARSKIEGO
  1. Ogólna charakterystyka ziarna zbóż
  2. Wartość żywieniowa ziarna poszczególnych gatunków zbóż
  3. Przechowywanie i konserwacja ziarna
  4. Produkty uboczne przemysłu zbożowo-młynarskiego
 
VIII. NASIONA ROSLIN STRĄCZKOWYCH (OBECNA NAZWA BOTANICZNA - BOBOWATE)
  1. Uprawa roślin bobowatych (strączkowych) i znaczenie ich nasion jako paszy
  2. Skład morfologiczny i chemiczny nasion
  3. Związki bioaktywne o działaniu antyodżywczych
  4. Wartość żywieniowa i zastosowanie
  5. Metody zwiększania wartości pokarmowej nasion strączkowych
 
IX. NASIONA ROŚLIN OLEISTYCH ORAZ PRODUKTY UBOCZNE PRZEMYSŁU OLEJARSKIEGO
  1. Charakterystyka ogólna nasion roślin oleistych
  2. Związki o działaniu antyodżywczym
  3. Technologia otrzymywania produktów ubocznych przemysłu olejarskiego
  4. Zastosowanie produktów ubocznych z przerobu olejów w żywieniu zwierząt
  5. Wpływ technologii produkcji na wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu olejarskiego prez zwierzęta
  6. Rośliny oleiste - ważniejsze gatunki roślin
 
X. PASZE UBOCZNEPRZEMUSŁU OWOCOWO-WARZYWNEGO, ZIEMNIACZANEGO, ZIELARSKIEGO, CUKROWNICZEGO, BROWARNIANEGO I FERMENTACYJNEGO Wprowadzenie
  1. Pasze uboczne przemysłu owocowo-warzywnego, w tym ziemniaczanego
  2. Wytłoki owocowe, warzywne
  3. Produkty uboczne przemysłu ziemniaczanego
  4. Zioła i produkty uboczne przemysłu zielarskiego
  5. Produkty uboczne przemysłu cukrowniczego
  6. Produkty uboczne przemysłu browarnianego
  7. Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego
 
XI. PASZA POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
  1. Charakterystyka ogólna
  2. Mleko i produkty uboczne przemysłu mleczarskiego
  3. Ryby i mączki rybne
  4. Mięso i mączki mięsno-kostne
  5. Krew i produkty pochodne
  6. Jaja i produkty pochodne
 
XII. PASZE Z ROŚLIN GENETYCZNIE MODYFIKOWANYCH
  1. Modyfikacja genetyczna roślin
  2. Kierunki i cele modyfikacji roślin paszowych
  3. Skala upraw i wykorzystania paszowego roslin GM
  4. Wprowadzenie do obrotu roślin GM wykorzystywanych na pasze i żywność w Unii Europejskiej
 
XIII. DODATKI PASZOWE
  1. Dodatki technologiczne
  2. Dodatki sensoryczne
  3. Dodatki dietetyczne
  4. Dodatki zootechniczne
  5. Dodatki zabronione
 
XIV. MIESZANKI PASZ TREŚCIWYCH
  1. Uwarunkowania produkcji pasz przemysłowych
  2. Przemysł paszowy na świecie
  3. Zasady sporządzania mieszanek i koncentratów paszowych
  4. Materiały (pasze) zbożowe
  5. Materiały (pasze) białkowe pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
  6. Pozostałe materiały paszowe
  7. Dobór materiałów do mieszanek paszowych
  8. Mieszanki paszowe
  9. Koncentraty białkowe
  10. Charakterystyka koncentratów i mieszanek paszowych
 
XV. MIESZANKI MINERALNE, PREPARATY WITAMINOWE I WITAMINOWO-MINERALNE
  1. Mieszanki mineralne
  2. Mieszanki witaminowe
  3. Premiksy
  4. Preparaty mlekozastępcze
  5. Inne komponenty i preparaty
  6. Kontrola jakości, magazynowanie i dystrybucja pasz przemysłowych
 
XVI. PASZE NIEKONWANCJONALNE
  1. Organizmy jednokomórkowe
  2. Grzyby jadalne
  3. Odpady kuchenne, produkty uboczne z piekarni
  4. Odchody zwierzęce
  5. Węgiel brynatny
  6. Glicerol
  7. Pasze przypadkowe
 
XVII. USZLACHETNIANIE I PREPAROWANIE PASZ
  1. Uszlachetnianie i preperatowanie pasz w zakładach przemysłu paszowego
  2. Przyrządzanie pasz w gospodarstwie
  3. Przyrządzanie pasz słomiastych
 
XVII. MAGAZYNOWANIE PASZ
 
XIX. PRELIMINARZ PASZ
  1.  Metody obliczenia zapotrzebowania zwierząt na pasze
 
XX. HIGIENA PASZ I NADZÓR NAD ICH JAKOŚCIĄ
  1. Wymagania w zakresie higieny pasz
  2. Wprowadzanie pasz na rynek
  3. Kontrola jakości pasz
 
Literatura uzupełniająca
Skorowidz

Informacja

  • O firmie
  • Regulamin
  • Adres i kontakt

Publikacje Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Kategorie

  • Pozostałe publikacje
    • Inne książki
    • Poradniki różne
    • Literatura popularnonaukowa
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Książki medyczne
    • Kosmetologia
    • Kalendarze
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Albumy
  • Weterynaria
    • Poradniki o psach
    • Poradniki o kotach
    • Książki weterynaryjne
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Przewodniki turystyczne
    • Mapy, atlasy
    • Hotelarstwo i turystyka
  • Tematyka rolnicza
    • Zwierzęta
      • Żywienie i paszoznawstwo
      • Ptaki
      • Owady
      • Hodowle amatorskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Drób
    • Zioła
    • Rolnictwo
      • Uprawa roli i roślin
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Gleboznawstwo
      • Agrobiznes
    • Rośliny pokojowe
    • Rośliny ozdobne
    • Ogrodnictwo
      • Warzywnictwo
      • Sadownictwo
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Meteorologia
    • Matematyka
    • Informatyka
    • Hydrologia
    • Geodezja
    • Fizyka i biofizyka
    • Chemia
  • Łowiectwo
  • Tematyka leśna
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Biologia
    • Zoologia
    • Mikrobiologia
    • Immunologia, Alergologia
    • Genetyka
    • Fizjologia i biochemia
    • Biologia ogólna
    • Botanika
  • Technologia żywności
    • Nalewki, wina i inne trunki
    • Kuchnia
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Żywieinie i dietetyka
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Toksykologia żywności
    • Mikrobiologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Biotechnologia i technologia żywności
  • Podręczniki
    • Szkoła podstawowa
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki ogólnokształcące
      • Podręczniki zawodowe
    • Pomoce dydaktyczne
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Podręczniki akademickie
    • Książki dla nauczyciela
  • Plansze dydaktyczne
    • Język niemiecki
    • Język angielski
    • Historia literatury
    • Historia
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Zoologia
    • Botanika
    • Biologia
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Plansze dla dzieci
  • Jeździectwo
  • Ekonomia i Prawo
    • Transport i logistyka
    • Unia Europejska
    • Prawo pracy
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo administracyjne
    • Finanse i rachunkowość
    • Ekonomia, biznes
    • BHP i PPOŻ
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Ekologia i ochrona środowiska
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Projektowanie ogrodów
    • Architektura krajobrazu
    • Architektura wnętrz
    • Architektura
  • Preparaty dla zwierząt
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
    • Preparaty na pasożyty
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • NOWOŚCI

Informacja

  • Księgarnia stacjonarna
  • O firmie
  • Regulamin
  • Wysyłka i zwroty
  • Adres i kontakt
  • Mapa strony

Moje konto

  • Moje zamówienia
  • Moje noty kredytowe
  • Moje adresy
  • Moje informacje osobiste
  • Moje ulubione produkty

Sign out

Kontakt z nami

  • LARIX
  • 20-033 Lublin 
    ul. Akademicka 15 
    w budynku AGRO II
    Collegium Agronomicum
  • Tel: (0-81) 44-111-07                    607 052 842
  • Email sklep@larix.lublin.pl

Przeglądaj wersję mobilną strony

Copyright 2013 LARIX | all rights reserved