Atlas Czereśni dla sadowników i szkółkarzy
- Usuń ten produkt z moich ulubionych
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
- Drukuj
Stron: 128
Format: 150 x 210 mm
Od wielu lat sadownicy i szkółkarze, choć także i działkowcy oraz studenci i uczniowie szkół rolniczych nie mieli możliwości i dostępu do szczegółowej wiedzy o odmianach czereśni. Brak takiej profesjonalnej publikacji wynikał z ogromnego stopnia złożoności tej problematyki. Dziś dostępny jest już pomologiczny profesjonalny przewodnik po odmianach czereśni zarówno tych najnowocześniejszych i tych tradycyjnych, starych, selekcji ludowej. Książka jest przełomową wiedzą, gdyż porządkuje to, co do tej pory było nierozstrzygnięte lub niewyjaśnione, pokazuje odmiany w oparciu o literaturę światową i historyczną. Oprócz wspaniałych i pięknych starych odmian prezentuje też nowe odmiany wielkoowocowe z ośrodków badawczych, których warunki klimatyczne zbliżone są do naszych - najpopularniejsze wielkoowocowe czereśnie świata. Wszyscy, którzy będą chcieli zapoznać się z odmianami czereśni, wreszcie mają profesjonalny przewodnik i poradnik. W książce zaprezentowanych jest 70 odmian najcenniejszych dla naszych warunków klimatycznych, dla potrzeb nowoczesnego rynku, dla potrzeb eksportowych, ale także dla kolekcjonerów i miłośników tych cudownych owoców. Cała książka to nie tylko odmiany czereśni, to również informacje, które zaciekawią każdego: przepisy na przetwory z czereśni. Trochę o zdrowiu i walorach. Informacje o wyrobach gotowych z czereśni. Jakie właściwości ma drewno czereśniowe i co można z niego produkować? Książka zaopatrzona jest w profesjonalny indeks nazw odmian, który umożliwi wszystkim sprawne poruszanie się przez „świat czereśni” dość już liczny odmianowo. W atlasie wielu znajdzie nie tylko idealne odmiany dla swojego sadu, czy ogrodu ale każdy coś dla siebie - jedni ciekawy przepis inni pomysł na eksportowy hit. Ta książka powinna znaleźć się na półce każdego dobrego sadownika i szkółkarza. Polecamy gorąco!
Spis treści:
1. Wstęp
2. Podziękowania
3. O czereściach, ekologii i różnorodności biologicznej
4. Identyfikacja odmian
5. Wybór odmiany, zapylanie i samopłodność
6. Dojrzewanie
7. Pojęcia podstawowe i cechy diagnostyczne
8. Odmiany czereśni
Odmiany żółte
Odmiany żółte z rumieńcem częściowym i całkowitym
Odmiany czerwone i ciemnoczerwone
Odmiany czerwono-brązowe
Odmiany czerwono-czarne
Pożytki i właściwości drewna czereśniowego
9. Czereśnie dla zdrowia
10. Przetwory i desery z czereśni
11. Bibliografia
12. Alfabetyczny indeks odmian