Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności
- Usuń ten produkt z moich ulubionych
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
- Drukuj
- Inne towary tego wydawnictwa / producenta
Chemia żywności to nauka zajmująca się badaniem występowania i charakterystyką właściwości związków chemicznych zawartych w żywności. Obejmuje również wiadomości dotyczące przemian podstawowych składników, które zachodzą podczas procesów techno-logicznych oraz przechowywania żywności. Zakres przedmiotu jest bardzo obszerny i opiera się na wiedzy z chemii i biochemii.
Skrypt Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności został opracowany dla studentów kierunku technologia żywności i żywienie człowieka. Zawiera opis analizy podstawowych składników chemicznych żywności. Konstrukcja poszczególnych rozdziałów obejmuje część teoretyczną, zawierającą charakterystykę i znaczenie poszczególnych związków, oraz część doświadczalną, w której przedstawiono szczegółowe opisy wykonania doświadczeń. W pierwszym rozdziale przypomniano podstawowe pojęcia z zakresu chemii analitycznej, których opanowanie jest niezbędne dla właściwej pracy laboratoryjnej. W podsumowaniu każdego tematu zamieszczono przykładowe zagadnienia obowiązujące do zaliczenia ćwiczeń.
Spis treści:
WSTĘP
I. ZAGADNIENIA OGÓLNE
II. WODA JAKO SKŁADNIK ŻYWNOŚCI
III. SKŁADNIKI MINERALNE WYSTĘPUJĄCE W ŻYWNOŚCI
IV. MAŁOCZĄSTECZKOWE ZWIĄZKI ORGANICZNE WYSTĘPUJĄCE W ŻYWNOŚCI
V. TŁUSZCZE W ŻYWNOŚCI
VI. BIAŁKA W ŻYWNOŚCI
VII. CUKRY W ŻYWNOŚCI
VIII. ENZYMY W ŻYWNOŚCI
IX. WITAMINY W ŻYWNOŚCI
X. SUBSTANCJE ANTYODŻYWCZE W ŻYWNOŚCI
XI. NATURALNE BARWNIKI W ŻYWNOŚCI
LITERATURA