LARIX
  • Mapa strony
  • Twoje konto
  • Nowe konto

  • Koszyk: 0 produkt produkty (pusty)
  • Twoje konto

Zaloguj

Koszyk    

0 produkty produkt jest pusty

Brak produktów

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Kategorie

  • NOWOŚCI
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • Preparaty dla zwierząt
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
    • Preparaty na pasożyty
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Architektura
    • Architektura wnętrz
    • Architektura krajobrazu
    • Projektowanie ogrodów
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Ekologia i ochrona środowiska
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
  • Ekonomia i Prawo
    • BHP i PPOŻ
    • Ekonomia, biznes
    • Finanse i rachunkowość
    • Prawo administracyjne
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo pracy
    • Unia Europejska
    • Transport i logistyka
  • Jeździectwo
  • Plansze dydaktyczne
    • Plansze dla dzieci
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Biologia
    • Botanika
    • Zoologia
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Historia
    • Historia literatury
    • Język angielski
    • Język niemiecki
  • Podręczniki
    • Książki dla nauczyciela
    • Podręczniki akademickie
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Pomoce dydaktyczne
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki zawodowe
      • Podręczniki ogólnokształcące
    • Szkoła podstawowa
  • Technologia żywności
    • Biotechnologia i technologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Mikrobiologia żywności
    • Toksykologia żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Żywieinie i dietetyka
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Kuchnia
    • Nalewki, wina i inne trunki
  • Biologia
    • Botanika
    • Biologia ogólna
    • Fizjologia i biochemia
    • Genetyka
    • Immunologia, Alergologia
    • Mikrobiologia
    • Zoologia
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Tematyka leśna
  • Łowiectwo
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Chemia
    • Fizyka i biofizyka
    • Geodezja
    • Hydrologia
    • Informatyka
    • Matematyka
    • Meteorologia
  • Tematyka rolnicza
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Ogrodnictwo
      • Sadownictwo
      • Warzywnictwo
    • Rośliny ozdobne
    • Rośliny pokojowe
    • Rolnictwo
      • Agrobiznes
      • Gleboznawstwo
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Uprawa roli i roślin
    • Zioła
    • Zwierzęta
      • Drób
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Hodowle amatorskie
      • Owady
      • Ptaki
      • Żywienie i paszoznawstwo
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Hotelarstwo i turystyka
    • Mapy, atlasy
    • Przewodniki turystyczne
  • Weterynaria
    • Książki weterynaryjne
    • Poradniki o kotach
    • Poradniki o psach
    • Preparaty witaminowe
  • Pozostałe publikacje
    • Albumy
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Kalendarze
    • Kosmetologia
    • Książki medyczne
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Literatura popularnonaukowa
    • Poradniki różne
    • Inne książki
Strona główna > Technologia żywności>Biotechnologia i technologia żywności>Enzymatyczna modyfikacja składników żywności

Enzymatyczna modyfikacja składników żywności

Enzymatyczna modyfikacja składników żywności Powiększ
  • Udostępnij na Facebook
  • Usuń ten produkt z moich ulubionych
  • Dodaj ten produkt do moich ulubionych
  • Drukuj
  • Inne towary tego wydawnictwa / producenta

Autor: Edward Kołakowski, Włodzimierz Bednarski, Stanisław Bielecki (red.)
Wydawca: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny
Rok wydania: 2005 
Stron: 579
Format: 180 x 245 mm
Oprawa: twarda
ISBN: 83-7317-031-6

Więcej szczegółów

Ten produkt nie jest sprzedawany pojedynczo. Musisz wybrać conajmniej 1 sztuk tego produktu.

Ostatnie sztuki!

75,00 zł

  • Więcej informacji
Preparaty enzymatyczne znajdują zastosowanie w niemal każdej gałęzi przemysłu, począwszy od produkcji żywności, farmaceutyków, chemikaliów, detergentów, do obróbki skór i tekstyliów, jak i w przemyśle papierniczym. Przemysł żywnościowy wraz z produkcją dodatków do żywności i pasz dla zwierząt jest głównym odbiorcą preparatów enzymatycznych. Wykorzystuje się w nim ponad 100 ze znanych enzymów, przy czym liczba ta każdego roku zwiększa się wraz ze spadkiem cen oferowanych preparatów enzymatycznych.
Upowszechnieniu procesów enzymatyczznych w pnzemyśle spożywczym sprzyja postęp w otrzymywaniu biokatalizatorów immobilizowanych. Ich zastosowanie prowadzi do obniżenia kosztów procesu, redukuje lub eliminuje masę produktów ubocznych. 
Do głównych korzyści stosowania enzymów w przemyśle żywnościowym należy zaliczyć:
  1. naturalne poćhodzenie enzymów i związaną z tym ich nietoksyczność, a także brak bezpośrednich oddziaływań negatywnych na cechy organoleptyczne produktu,
  2. katalizowanie przeważnie tylko jednego typu reakcji, w odniesieniu do określonego substratu, co zabezpiecza żywność przed niepożądanymi przemianami ubocznymi,
  3. wyjątkowo wysoką aktywność katalityczną, przez co ich działanie jest tak szybkie, że stosunkowo małe ilości enzymu przekształcają ogromne ilości substratu,
  4. znacznie mniejszą energochłonność procesów enzymatycznych niż procesów chemicznych lub fizycznych,
  5. możliwość prowadzenia procesów w stosunkowo łagodnych warunkach temperatury i pH,
  6. łatwy dobór specyficzności enzymu do potrzeb procesu,
  7. łatwość inaktywacji enzymów po zakończeniu procesu, przez co ich usuwanie z żywności nie jest konieczne lub zachodzi samorzutnie podczas dalszych operacji przetwórczych.
Ze Wstępu

Spis treści:
I. ENZYMATYCZNA MODYFIKACJA BIAŁEK
  1. Enzymy i ich wykorzystanie w modyfikacji białek żywnościowych
  2. Modyfikacja ekstrudowanej mąki sojowej i sojowego koncentratu białkowego metodą enzymatyczne hydrolizy
  3. Wykorzystanie enzymatycznej modyfikacji białek w ekstruzji
  4. Strukturowanie żywności metodą łagodnej proteolizy i kierunkowego zamrażania
  5. Źródła, otrzymywanie i przydatność niektórych termostabilnych enzymów w przetwórstwie skrobi i mleka
  6. Wzbogacanie białek roślinnych w aminokwasy egzogenne
  7. Wydzielanie i zdolności przeciwutleniające peptydów hydrolizatów wybranych nasion roślin strączkowych
  8. Alergia pokarmowa - skuteczność obniżania antygenowych i alergennych właściwości białek mleka krowiego 
  9. Strategia badania białek i bioaktywnych paptydów
II. ENZYMATYCZNA MODYFIKACJA LIPIDÓW
  1. Właściwości lipaz oraz ich zastosowanie
  2. Doskonalenie wybranych właściwości lipaz oraz ich zastosowanie w kontrolowanej modyfikacji lipidów
  3. Wykorzystanie lipaz do otrzymywania estrów sacharydów, ich charakterystyka i zastosowanie
  4. Enzymatyczna restrukturyzacja triacylogliceroli mieszanek tłuszczowych
  5. Otrzymywanie i charakterystyka izomerów kwasu linolowego ze sprzężonymi wiązaniami podwójnymi
  6. Biologiczna modyfikacja składu właściwości tłuszczów odpadowych
  7. Zastosowanie enzymów drobnoustrojów antarktycznych w biosyntezie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
III. ENZYMATYCZNA MODYFIKACJA WĘGLOWODANÓW
  1. Enzymy w modyfikacji węglowodanowych składników żywności
  2. Antarktyczna B-galaktozydaza - właściwości i wykorzystanie w hydrolizie laktozy
  3. Ksylanazy drobnoustrojowe - właściwości i zastosowanie w piekarnictwie
  4. Enzymatyczna synteza oligosacharydów
  5. Biokonwersja sacharozy i inuminy do prebiotycznych b-fruktooligosacharydów
  6. Galaktozylowe pochodne polihydroksyalkoholi - synteza, struktura i właściwości biologiczne
  7. Zmiany właściwości prozdrowotnych nasion roślin strączkowych w procesie fermentacji przy udziale Rhizopus oligosporus 
  8. Produkty enzymatycznej konwersji fitynianów jako składniki żywności funkcjonalnej
  9. Wytwarzanie naturalnie mętnego soku jabłkowego o wysokim potencjale przeciwutleniającym i stabilności
  10. Identyfikacja niskocząsteczkowych estrów kwasu ferulowego i sacharydów w piwie
  11. Enzymatyczne modyfikacje skrobi
  12. Właściwości hydrolizatów skrobiowych uzyskanych przy użyciu pullulanazy

Informacja

  • O firmie
  • Regulamin
  • Adres i kontakt

Publikacje Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Kategorie

  • Pozostałe publikacje
    • Inne książki
    • Poradniki różne
    • Literatura popularnonaukowa
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Książki medyczne
    • Kosmetologia
    • Kalendarze
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Albumy
  • Weterynaria
    • Preparaty witaminowe
    • Poradniki o psach
    • Poradniki o kotach
    • Książki weterynaryjne
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Przewodniki turystyczne
    • Mapy, atlasy
    • Hotelarstwo i turystyka
  • Tematyka rolnicza
    • Zwierzęta
      • Żywienie i paszoznawstwo
      • Ptaki
      • Owady
      • Hodowle amatorskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Drób
    • Zioła
    • Rolnictwo
      • Uprawa roli i roślin
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Gleboznawstwo
      • Agrobiznes
    • Rośliny pokojowe
    • Rośliny ozdobne
    • Ogrodnictwo
      • Warzywnictwo
      • Sadownictwo
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Meteorologia
    • Matematyka
    • Informatyka
    • Hydrologia
    • Geodezja
    • Fizyka i biofizyka
    • Chemia
  • Łowiectwo
  • Tematyka leśna
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Biologia
    • Zoologia
    • Mikrobiologia
    • Immunologia, Alergologia
    • Genetyka
    • Fizjologia i biochemia
    • Biologia ogólna
    • Botanika
  • Technologia żywności
    • Nalewki, wina i inne trunki
    • Kuchnia
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Żywieinie i dietetyka
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Toksykologia żywności
    • Mikrobiologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Biotechnologia i technologia żywności
  • Podręczniki
    • Szkoła podstawowa
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki ogólnokształcące
      • Podręczniki zawodowe
    • Pomoce dydaktyczne
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Podręczniki akademickie
    • Książki dla nauczyciela
  • Plansze dydaktyczne
    • Język niemiecki
    • Język angielski
    • Historia literatury
    • Historia
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Zoologia
    • Botanika
    • Biologia
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Plansze dla dzieci
  • Jeździectwo
  • Ekonomia i Prawo
    • Transport i logistyka
    • Unia Europejska
    • Prawo pracy
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo administracyjne
    • Finanse i rachunkowość
    • Ekonomia, biznes
    • BHP i PPOŻ
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Ekologia i ochrona środowiska
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Projektowanie ogrodów
    • Architektura krajobrazu
    • Architektura wnętrz
    • Architektura
  • Preparaty dla zwierząt
    • Preparaty na pasożyty
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • NOWOŚCI

Informacja

  • Księgarnia stacjonarna
  • O firmie
  • Regulamin
  • Wysyłka i zwroty
  • Adres i kontakt
  • Mapa strony

Moje konto

  • Moje zamówienia
  • Moje noty kredytowe
  • Moje adresy
  • Moje informacje osobiste
  • Moje ulubione produkty

Sign out

Kontakt z nami

  • LARIX
  • 20-033 Lublin 
    ul. Akademicka 15 
    w budynku AGRO II
    Collegium Agronomicum
  • Tel: (0-81) 44-111-07                    607 052 842
  • Email sklep@larix.lublin.pl

Przeglądaj wersję mobilną strony

Copyright 2013 LARIX | all rights reserved