Agrobiotechnologia
- Usuń ten produkt z moich ulubionych
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
- Drukuj
- Inne towary tego wydawnictwa / producenta
Niniejszy podręcznik będzie przydatny studentom takich kierunków, jak biotechnologia, biologia, ogrodnictwo, rolnictwo, zootechnika, towaroznawstwo, inżynieria środowiska, technologia żywności oraz ochrona środowiska. Może być również wykorzystany przez nauczycieli i uczniów szkół średnich oraz studentów niektórych kierunków studiów podyplomowych z zakresu nauk rolniczych, leśnych czy przyrodniczych.
Agrobiotechnologia zajmuje się m. in. takimi zagadnieniami, jak zastosowanie kultur in vitro w hodowli i rozmnażaniu roślin, genetyczne modyfikacje roślin i zwierząt czy produkcja biopaliw. Jednym z ważnych obszarów agrobiotechnologii jest otrzymywanie markerów molekularnych i ich zastosowanie w ocenie tożsamości, zmienności genetycznej oraz selekcji roślin i zwierząt, w identyfikacji patogenów oraz skażeń produktów.
Spis treści:
Przedmowa
I. WPROWADZENIE DO AGROTECHNOLOGII
II. KULTURY IN VITRO
III. MOLEKULARNE PODSTAWY INŻYNIERII GENETYCZNEJ
IV. INŻYNIERIA GENETYCZNA
V. MARKERY MOLEKULARNE I ICH ZASTOSOWANIE
Indeks rzeczowy