LARIX
  • Mapa strony
  • Twoje konto
  • Nowe konto

  • Koszyk: 0 produkt produkty (pusty)
  • Twoje konto

Zaloguj

Koszyk    

0 produkty produkt jest pusty

Brak produktów

0,00 zł Dostawa
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Kategorie

  • NOWOŚCI
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • Preparaty dla zwierząt
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
    • Preparaty na pasożyty
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Architektura
    • Architektura wnętrz
    • Architektura krajobrazu
    • Projektowanie ogrodów
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Ekologia i ochrona środowiska
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
  • Ekonomia i Prawo
    • BHP i PPOŻ
    • Ekonomia, biznes
    • Finanse i rachunkowość
    • Prawo administracyjne
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo pracy
    • Unia Europejska
    • Transport i logistyka
  • Jeździectwo
  • Plansze dydaktyczne
    • Plansze dla dzieci
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Biologia
    • Botanika
    • Zoologia
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Historia
    • Historia literatury
    • Język angielski
    • Język niemiecki
  • Podręczniki
    • Książki dla nauczyciela
    • Podręczniki akademickie
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Pomoce dydaktyczne
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki zawodowe
      • Podręczniki ogólnokształcące
    • Szkoła podstawowa
  • Technologia żywności
    • Biotechnologia i technologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Mikrobiologia żywności
    • Toksykologia żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Żywieinie i dietetyka
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Kuchnia
    • Nalewki, wina i inne trunki
  • Biologia
    • Botanika
    • Biologia ogólna
    • Fizjologia i biochemia
    • Genetyka
    • Immunologia, Alergologia
    • Mikrobiologia
    • Zoologia
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Tematyka leśna
  • Łowiectwo
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Chemia
    • Fizyka i biofizyka
    • Geodezja
    • Hydrologia
    • Informatyka
    • Matematyka
    • Meteorologia
  • Tematyka rolnicza
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Ogrodnictwo
      • Sadownictwo
      • Warzywnictwo
    • Rośliny ozdobne
    • Rośliny pokojowe
    • Rolnictwo
      • Agrobiznes
      • Gleboznawstwo
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Uprawa roli i roślin
    • Zioła
    • Zwierzęta
      • Drób
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Hodowle amatorskie
      • Owady
      • Ptaki
      • Żywienie i paszoznawstwo
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Hotelarstwo i turystyka
    • Mapy, atlasy
    • Przewodniki turystyczne
  • Weterynaria
    • Książki weterynaryjne
    • Poradniki o kotach
    • Poradniki o psach
    • Preparaty witaminowe
  • Pozostałe publikacje
    • Albumy
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Kalendarze
    • Kosmetologia
    • Książki medyczne
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Literatura popularnonaukowa
    • Poradniki różne
    • Inne książki
Strona główna > Technologia żywności>Towaroznawstwo żywności>Ekologia wyrobów

Ekologia wyrobów

Ekologia wyrobów Powiększ
  • Udostępnij na Facebook
  • Usuń ten produkt z moich ulubionych
  • Dodaj ten produkt do moich ulubionych
  • Drukuj
  • Inne towary tego wydawnictwa / producenta

Autor: Wacław Adamczyk
Wydawca: PWE
Rok wydania: 2004
Wydanie: 1
Stron: 242
Format: A-5
Oprawa: kartonowa
ISBN: 83-208-1506-1

Więcej szczegółów

Ten produkt nie jest sprzedawany pojedynczo. Musisz wybrać conajmniej 1 sztuk tego produktu.

Ostatnie sztuki!

36,00 zł

  • Więcej informacji

Żyjemy w świecie wyrobów i energii, ale również, a może przede wszystkim w świecie przyrody, i to właśnie wyznacza rolę zagadnień, jakimi zajmuje się ekologia wyrobów.

W książce zawarto problematykę ekologicznych aspektów jakości wyrobów i ich oddziaływania na środowisko. Przedstawiono wpływ zarządzania środowiskiem na procesy sfery produkcyjnej i poprodukcyjnej oraz zwrócono uwagę na znaczenie bilansów ekologicznych w kształtowaniu i kontroli ekologicznych cech jakości wyrobów. Scharakteryzowano również postawy konsumentów wobec cech ekologicznych wyrobów i ich wpływ na decyzje projektanta i producenta. Analizie poddano także systemowe rozwiązania w zakresie ekologicznego znakowania wyrobów wraz z charakterystyką znaków ekologicznych i kryteriów ich przyznawania.


Spis treści:

Wstęp

Rozdział 1. Ekologiczne aspekty jakości

1.1. Ewolucja podejścia do problematyki jakości

1.2. Jakość środowiska

1.3. Od ekologii do ekologii wyrobów

1.4. Cykl życia w ekologii wyrobów

1.5. Ekologiczne uwarunkowania zachowań konsumentów

Rozdział 2. Wyroby i procesy wytwarzania w zarządzaniu środowiskowym

2.1. Geneza zarządzania środowiskowego

2.2. Systemy informacji środowiskowej o wyrobach i procesach wytwarzania

2.3. Kontrola i ocena ekologiczna

2.3.1. Ekokontrola i ekoaudyt

2.3.2. Ocena oddziaływania na środowisko

2.4. Ekokontrola i ekoaudyt

2.4.1. Standardy ISO serii 14000

2.4.2. EMAS

2.5. Program czystszej produkcji

Rozdział 3. Ekologiczne projektowanie wyrobów

3.1. Myślenie techniczne w procesie projektowania ekologicznego

3.2. Czynniki ekologiczne w projektowaniu cyklu życia wyrobów

3.3. Projektowanie cyklu życia wyrobów

3.4. Projektowanie i rozwój cech ekologicznych wyrobu

3.5. Metody kształtowania jakości w ekologicznym projektowaniu wyrobów

3.5.1 EQFD w projektowaniu jakości wyrobów

3.5.2. Procedury stosowane w metodzie QFD

3.5.3. Zastosowanie FMEA w kształtowaniu ekologicznych cech jakości wyrobów

3.6. Standardy ISO serii 14040 i metody oceny cyklu życia w projektowaniu ekologicznym wyrobów

Rozdział 4. Ekobilanse w analizie cyklu życia wyrobów

4.1. Zarys metod ekobilansowania

4.2. Rodzaje ekobilansów

4.3. Ekobilans w ocenie środowiskowej i kształtowaniu jakości wyrobów

4.4. Ekobilans jako narzędzie oceny oddziaływania cyklu życia wyrobu na środowisko

4.5. Charakterystyka metod przeprowadzania końcowej fazy ekobilansu

4.6. Wspomaganie komputerowe w modelowaniu cyklu życia wyrobu

4.7. Opracowanie LCA wyrobu z wykorzystaniem programu SimaPro 5.0

Rozdział 5. Znakowanie ekologiczne wyrobów

5.1. Znak jako nośnik informacji

5.2. Rola znakowania ekologicznego

5.3. Unifikacja znakowania ekologicznego

5.4. Standardy ekoznakowania według ISO serii 14020

5.5. Systemy znakowania ekologicznego

5.6. Znakowanie ekologiczne w Polsce

5.7. Ekologiczne znaki informacyjne i edukacyjne

5.8. Postrzeganie znaków ekologicznych przez konsumentów

Informacja

  • O firmie
  • Regulamin
  • Adres i kontakt

Publikacje Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Kategorie

  • Pozostałe publikacje
    • Inne książki
    • Poradniki różne
    • Literatura popularnonaukowa
    • Literatura dziecięca i młodzieżowa
    • Książki medyczne
    • Kosmetologia
    • Kalendarze
    • Encyklopedie, leksykony, słowniki
    • Albumy
  • Weterynaria
    • Preparaty witaminowe
    • Poradniki o psach
    • Poradniki o kotach
    • Książki weterynaryjne
  • Turystyka i hotelarstwo
    • Przewodniki turystyczne
    • Mapy, atlasy
    • Hotelarstwo i turystyka
  • Tematyka rolnicza
    • Zwierzęta
      • Żywienie i paszoznawstwo
      • Ptaki
      • Owady
      • Hodowle amatorskie
      • Zwierzęta futerkowe
      • Zwierzęta gospodarskie
      • Drób
    • Zioła
    • Rolnictwo
      • Uprawa roli i roślin
      • Rybactwo, akwarystyka
      • Rośliny energetyczne, energia odnawialna
      • Inżynieria i mechanizacja rolnictwa
      • Gleboznawstwo
      • Agrobiznes
    • Rośliny pokojowe
    • Rośliny ozdobne
    • Ogrodnictwo
      • Warzywnictwo
      • Sadownictwo
    • Ochrona roślin - choroby, szkodniki, chwasty
    • Florystyka, dekoracje z kwiatów
  • Tematyka matematyczno-przyrodnicza
    • Meteorologia
    • Matematyka
    • Informatyka
    • Hydrologia
    • Geodezja
    • Fizyka i biofizyka
    • Chemia
  • Łowiectwo
  • Tematyka leśna
  • Behawiorystyka zwierząt
  • Biologia
    • Zoologia
    • Mikrobiologia
    • Immunologia, Alergologia
    • Genetyka
    • Fizjologia i biochemia
    • Biologia ogólna
    • Botanika
  • Technologia żywności
    • Nalewki, wina i inne trunki
    • Kuchnia
    • Zarządzanie jakością produkcji żywności
    • Żywieinie i dietetyka
    • Przetwórstwo surowców mięsnych
    • Gospodarka i marketing żywności
    • Towaroznawstwo żywności
    • Toksykologia żywności
    • Mikrobiologia żywności
    • GMP, GHP, HACCP, ISO, GlobalGAP
    • Biotechnologia i technologia żywności
  • Podręczniki
    • Szkoła podstawowa
    • Szkoła ponadpodstawowa
      • Podręczniki ogólnokształcące
      • Podręczniki zawodowe
    • Pomoce dydaktyczne
    • Skrypty i przewodniki do ćwiczeń
    • Podręczniki akademickie
    • Książki dla nauczyciela
  • Plansze dydaktyczne
    • Język niemiecki
    • Język angielski
    • Historia literatury
    • Historia
    • Chemia, fizyka, matematyka
    • Ekologia i Nauka o Ziemi
    • Zoologia
    • Botanika
    • Biologia
    • Bezpieczeństwo ruchu drogowego
    • Plansze dla dzieci
  • Jeździectwo
  • Ekonomia i Prawo
    • Transport i logistyka
    • Unia Europejska
    • Prawo pracy
    • Prawo cywilne i handlowe
    • Prawo administracyjne
    • Finanse i rachunkowość
    • Ekonomia, biznes
    • BHP i PPOŻ
  • Ekologia i ochrona środowiska
    • Parki Narodowe, Parki Krajobrazowe
    • Prawo o ochronie środowiska. Prawo rolne
    • Ekologia i ochrona środowiska
  • Architektura. Projektowanie ogrodów
    • Projektowanie ogrodów
    • Architektura krajobrazu
    • Architektura wnętrz
    • Architektura
  • Preparaty dla zwierząt
    • Preparaty na pasożyty
    • Preparaty i suplementy diety dla psów i kotów
    • Preparaty i dodatki paszowe dla zwierząt gospodarskich
    • Dodatki paszowe dla drobiu i gołębi
  • PROMOCJA WYDAWNICTWA UP LUBLIN
  • KSIĄŻKI DO 50% TANIEJ
  • ZAPOWIEDZI WYDAWNICZE
  • NOWOŚCI

Informacja

  • Księgarnia stacjonarna
  • O firmie
  • Regulamin
  • Wysyłka i zwroty
  • Adres i kontakt
  • Mapa strony

Moje konto

  • Moje zamówienia
  • Moje noty kredytowe
  • Moje adresy
  • Moje informacje osobiste
  • Moje ulubione produkty

Sign out

Kontakt z nami

  • LARIX
  • 20-033 Lublin 
    ul. Akademicka 15 
    w budynku AGRO II
    Collegium Agronomicum
  • Tel: (0-81) 44-111-07                    607 052 842
  • Email sklep@larix.lublin.pl

Przeglądaj wersję mobilną strony

Copyright 2013 LARIX | all rights reserved